hamburger-icon

Kliker.info

Nevin proveo skoro 40 godina u zatvoru : “Ako u srcu zadržavate mržnju i gorčinu, nemate mjesta ni za što drugo”

Nevin proveo skoro 40 godina u zatvoru : “Ako u srcu zadržavate mržnju i gorčinu, nemate mjesta ni za što drugo”

30 Avgusta
06:01 2020

Muškarac  s Floride pušten je na slobodu nakon što je 1983. osuđen za silovanje i ubistvo te proveo u zatvoru skoro 40 godina.

Vlasti su saopštile kako je Robert DuBoise proveo 37 godina iza rešetaka zbog zločina koje nije počinio. Pušten je iz zatvora u četvrtak, nekoliko sati nakon što su službenici predstavili nove dramatične dokaze koji su ukazali na njegovu nevinost.

“Radi se o nevjerojatnom osjećaju olakšanja. Molio sam se Bogu svaki dan za ovo“, rekao je DuBoise novinarima ispred zatvora, gdje su mu se pridružile majka i sestra.

Silovana na putu prema kući

56-godišnji DuBoise izdržavao je doživotnu kaznu za ubistvo 19-godišnje Barbare Grams koja je bila silovana, pretučena i ubijena dok je išla kući s posla, piše Fox News.

Osuđen je na temelju navodnog traga ugriza na licu žrtve i svjedočenja doušnika iz zatvora. No 2020. je utvrđeno da trag na vratu nije nastao zbog ugriza te da doušnik nije vjerodostojan svjedok, stoga je sud odlučio da DuBoise treba biti odmah pušten na slobodu.

“Pogrešne osude nagrizaju temelj našeg pravosudnog sustava. Ovaj čovjek proveo je nevin u zatvoru 37 godina, a pravi počinitelj nije nikada odgovarao za ovaj grozan zločin“, rekao je državni tužilac  u saopštenju  za javnost.

Većina dokaza uništena

Odvjetnica Tereza Hall kazala je kako je detaljno analizirala 3500 stranica dokumenata iz tog slučaja. Mada je veći dio fizičkih dokaza bio uništen, ipak je uspjela pronaći skup dokaza koji je bio povezan sa silovanjem i testirati ih na DNK. Nakon sedam  dana, ustanovljeno je da DNK nađen na mjestu zločina nije pripadao DuBoiseu.

“Robert je znao da će ga DNK analiza osloboditi. Nije odustao, mada su mu prije više od 10 godina rekli da su biološki dokazi uništeni“, kazala je Susan Friedman, pravnica iz Projekta nevinost.

DuBoise je kazao kako ne želi u srcu imati gorčine zbog ovoga što se dogodilo.

“Ako u srcu zadržavate mržnju i gorčinu, nemate mjesta ni za što drugo”, rekao je. 

Slučaj silovanja i ubistva Barbare Grams ponovno je otvoren, a vlasti već imaju novog osumnjičenika. Hall je rekla da ta osoba “trenutno ne predstavlja prijetnju javnoj sigurnosti”.

(Index)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku