hamburger-icon

Kliker.info

Neue Zuercher Zeitung : Evo zašto hiljade Arapa dolaze na odmor u BiH !

Neue Zuercher Zeitung : Evo zašto hiljade Arapa dolaze na odmor u BiH !

04 Septembra
01:46 2018

Neue Zuercher Zeitung piše o arapskim turistima koji dolaze u BiH gdje uživaju i nešto slobode, prenosi Deutsche Welle.

Od prije četiri godine svakog ljeta u BiH dolazi hiljade Arapa na odmor. Svakodnevno u Sarajevo slijeću avioni iz zemalja Perzijskog Zaljeva. Brojni od tih posjetitelja žele biti blizu vode i u zelenilu.

Riječ je o Arapima koji pripadaju srednjem sloju, a koji sebi ne mogu priuštiti odmor u Austriji ili Švicarskoj. Bosanska planinska jezera, visoravni sa ljiljanima, kiša – sve to je za posjetitelje iz Zaljeva raj.

Iako se Bosanci i Hercegovci čude kako se neko može radovati kiši. Za Arape je posjeta Evropi i posjeta slobodi. Neki od turista se upravo postaju podložni prozapadnom uticaju.

Žene u burkama tumaraju po Bosni držeći za ruku svoje muškarce što u Abu Dabiju vjerojatno ne rade. Većinski muslimanski grad Sarajevo, gdje većina žena ne nosi burku, a pivo i rakija spadaju u svakodnevnicu, za Arape je otkrovenje.

Bosanci se pokušavaju ograditi. Neki žene u burkama nazivaju ninđama. Druge se nasuprot tome koncentriraju na mogućnost ostvarivanja zarade.

Neke Bosanske su se čak udale za Arape. Za ove “sponzoruše” je to praktično: Muškarci dolaze samo jednom godišnje i unatoč tome šalju mnogo novca.

Zbog Arapa se razvila i nova poslovna grana: svijetleće reklame za salone za masažu na arapskom jeziku trebaju privući turiste u javne kuće u podrumima”, piše Neue Zuercher Zeitung.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku