hamburger-icon

Kliker.info

Netipični kriminalac Ross Ulbricht : Doživotna robija osnivaču Silk Roada

Netipični kriminalac Ross Ulbricht : Doživotna robija osnivaču Silk Roada

31 Maja
06:15 2015

RossU12Osnivač ilegalnog marketa za prodaju droge na internetu pod nazivom “Put svile” u Sjedinjenim Američkim Državama osuđen je na doživotni zatvor. Tužioci ističu kako je putem ove internet stranice prodana droga u vrijednosti 200 miliona dolara.

Suđenje nije proteklo bez emocija.Ross Ulbricht izjavio je kako je pokrenuo online market za trgovinu drogom “Put svile”, odnosno “Silk Road” kako bi ljudima dao mogućnost izbora. Ipak, priznao je da je napravio veliku grešku.Izvinio se žrtvama šestero ljudi koji su umrli od posljedica predoziranja nakon što su drogu nabavili posredstvom njegove stranice.

Otac jedne od žrtava pred sudom je izjavio da se preko internetske stranice “Put svile” droga može nabaviti jednostavno i potpuno anonimno, te kako vjeruje da njegov sin drogu nikad ne bi kupio od uličnog prodavca.Nakon što ga je porota proglasila krivim, tužioci su tražili strogu presudu, kako bi time odvratili druge da se na internetu bave nelegalnim aktivnostima pomoću softvera “Dark Net”, odnosno “Mračna mreža”.

Prestroga presuda

Ipak, Ulbrichtov advokat i roditelji kažu da je presuda bila prestroga.”Svaki slučaj trgovine drogom ima iste elemente kao i ovaj. Ipak, mom klijentu su svi ti elementi stavljeni na teret. To nije pošteno, nije pravedno i nije razumno”, rekao je Joshua Dratel, advokat Rossa Ulbrichta.

”Dok je davao izjavu, Ross je plakao. Život mu je uništen, ali pogodile su ga sve priče koje su iznesene, kao što je i sve nas”, navela je majka optuženog, Lyn Ulbricht.Dokumentarni film o Ulbrichtu pod nazivom Deep Web, odnosno Duboki internet, u SAD-u je premijerno prikazan na isti dan kada je on osuđen. Veliki broj boraca za pravo privatnosti na internetu podržavaju Ulbrichta.

Nove slične stranice 

Vjeruju kako je vlada u borbi protiv droge prekoračila ograničenja.”Nikoga to nije odvratilo ni od čega, jer je nakon zatvaranja Puta svile otvoreno na stotine sličnih stranica. Ova vrsta tehnologije još je u povojima i sasvim je sigurno da je ovo samo početak”, izjavio je Alex Winter, režiser filma Deep Web.

”Sutkinja Katherine Forrest izjavila je kako nije bilo jednostavno donijeti presudu i optužila je Ulbrichta da se narugao zakonu. Rekla je i da osuđeni ne spada u profil tipičnog kriminalca, ali da nije ništa bolji od bilo kojeg trgovca drogom”, prenosi reporterka Al Jazeere, Kristen Saloomey.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku