hamburger-icon

Kliker.info

Neslavan rekord : Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja u regionu

Neslavan rekord : Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja u regionu

09 Decembra
14:20 2009

Građani BiH smatraju najkorumpiranijim u BiH političke partije, a te partije bi u principu trebalo da vode borbu protiv korupcije.Ovo je danas u Sarajevu izjavio predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH (TIBiH) Emir Đikić, koji je bio prvi govornik na otvaranju velike konferencije u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Ovu konferenciju TIBiH organizira 9. decembra svake godine, na dan potpisivanja Konvencije protiv korupcije 2003. u Meridi, Meksiko, kao jedinog instrumenta na globalnom nivou za borbu protiv korupcije.- Svake godine pokušavamo da na ovim skupovima prikaženo neki napredak. Međutim, na osnovu godišnjeg izvještaja o percepciji korupcije, koji je TIBiH prezentirao u novembru, BiH je pala na svjetskoj listi s 92. na 99. mjesto. Ali najbitnije je ne to što je BiH izgubila nekoliko pozicija, nego što je pao njen indeksni poen, sa 3,2 indeksna poena u prošloj godini na 3,0, naveo je Đikić.

Na diobi 99. mjesta naša zemlja je u društvu Dominikanske Republike i Madagaskara, a od evropskih zemalja samo su Rusija i Ukrajina iza nje. – To je značajan pad, ali se ništa drugo nije ni moglo očekivati u situaciji kada su blokirane institucije sistema, kada zaista nije bilo napretka ni u jednoj oblasti, kaže Đikić.Međutim, što se vidi iz raznih slučajeva po sudovima, gotovo sve političke partije su upletene u različite manje ili veće korupcione skandale.- Ne postoji politička volja da se zaista bori protiv korupcije, smatra Đikić.Problem je također u tome što građani vide da političari zaista ne odgovaraju za korupciju, a kada to vide postave sebi pitanje "Zašto bih ja bio budala".- Međutim, građani moraju pokrenuti borbu protiv korupcije i zaista tražiti da se nešto počne poduzimati, poručio je Đikić.Norveški ambasador u BiH Jan Braathu, čija je zemlja pomogla organizaciju ove konferencije, kazao je da je nedavno objavljeni indeks percepcije korupcije u BiH pokazao uznemirujuće stanje, a BiH kao najkorumpiraniju zemlju u regionu.Još je alarmantnija činjenica što indeks korupcije u BiH pokazuje tendenciju pada.Braathu ukazuje da percpecija građana možda nije tačna, ali je svakako znak da su građani nezadovoljni situacijom u zemlji.Ukazao je da borba protiv korupcije nije samo pitanje za institucije i političke lidere nego odgovornost svakog građanina. U tom kontekstu norveški ambasador smatra uzmenirujućom tendencijom činjenicu da građani BiH sve više toleriraju ovakvu praksu. Zato je potrebno među građanima BiH stvoriti bolje razumijevanje o tome kako korupcija djeluje protiv njihovih interesa.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić je organizaciju ovog događaja shvatio kao poziv, ali i upozorenje da je korupcija glavna prepreka za razvoj demokratizacije, vladavine prava i bolje budućnosti.Nažalost, priznao je Belkić, državni parlament u proteklom periodu nije pretvoren u centralnu tačku fronta protiv ovog zla.Bilo je i pozitivnih pomaka, kao što je usvajanje Strategije i Akcionog plana borbe protiv korupcije, a 15. decembra bi konačno trebalo da se osnuje državna agencija za borbu protiv korupcije. Ipak je daleko duži spisak stvari koje nisu urađene, a Belkić posebno žali što nisu ojačane domaće strukture, uključujući rješavanje pitanja stranih sudija i tužilaca na Sudu BiH.Evropska unija borbu protiv korupcije vidi kao ključni element za približavanje neke zemlje Uniji i zato niz godina pruža podršku BiH u ovoj oblasti, kazao je šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Kourkoulas.EU će nastaviti pomaganje jačanje institucija BiH da bi se efikasno borile i sprječavale korupciju. Kourkoulas je najavio više projekata pomoći novoj državnoj agenciji, a ta će pomoć stvoriti osnovu za ambiciozniju politiku jačanja integriteta javnih službi i bolju saradnju privatnog i javnog sektora.

Borba protiv korupcije nije samo uvjet za približavanje EU nego i važan standard za liberalizaciju viznog režima, što je Evropska komisija i tražila od BiH.BiH je usvojila Strategiju i Akcioni plan, ali pošto državna agencija nije uspostavljena nemoguće je postići napredak u koordiniranju borbe na državnom nivou, što je važno za preporuku za ukidanje viza, upozorio je Kourkoulas.Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian je naveo da je na nedavnom globalnom indeksu konkurentnosti BiH zauzela 109. mjesto među 130 zemalja.Upozorio je da je u BiH u protekle tri godine sve išlo unatrag, a kao korijen problema korupcije istaknuo je kontrolu nad imovinom, javna preduzeća i političke partije.Organizacije civilnog društva, kao TIBiH, bile su pod velikim pritiskom vlasti, te su čak morale zatvoriti ured, a takve stvari su se u Evropi događale još jedino u Rusiji, kazao je Gregorian.Takve aktivnosti u privatizacijskim aferama ne bi bile moguće bez učešća visokih zvaničnika, a umjesto da se takvi slučajevi procesuiraju, jedina reakcija je bila da se ne produži mandat stranim sudijama i tužiocima. Gregorian je, također, upozorio na tendenciju bh. političara da umanjuju značaj zakona o sukobu interesa.- Trenutna situacija je neodrživa, što ima utjecaj i na region, upozorio je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.  (Kliker.info-Fena)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku