hamburger-icon

Kliker.info

Neslavan kraj bivšeg direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA): Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD-a

Neslavan kraj bivšeg direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA): Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD-a

15 Marta
16:35 2023
Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija objavljena je na službenoj stranici Ministarstva finansija SAD-a.

Američke vlasti imaju vjerodostojne informacije da je Mehmedagić u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist SDA.

OFAC navodi da je Mehmedagić koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupacije bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA.

“Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, navodi se u izvještaju OFAC-a.

Mehmedagić je tako završio na crnoj listi jer OFAC ima dokaze da je saučesnik u korupciji na Zapadnom Balkanu, ili direktno ili indirektno uključen u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku