hamburger-icon

Kliker.info

Nesavjestan rad u službi : U Bihaću uhapšena doktorica Nikolina Balaban

Nesavjestan rad u službi : U Bihaću uhapšena doktorica Nikolina Balaban

07 Aprila
19:01 2017

Zbog sumnje na nesavjestan rad u službi, u petak je slobode lišena doktorica Nikolina Balaban, donedavna šefica Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

“Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uhapsili su jutros u 9:30 sati osobu B. N. (1972.. Slobode je lišena zbog postojanja osnove sumnje da je počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi”, kazala je za sarajevski portal Klix.ba Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK-a.

Kako je potvrđeno ovom portalu, radi se o Nikolini Balaban, donedavnoj šefici Službe za patologiju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Pogrešne dijagnoze

Doktorica Balaban je tokom dana predata u nadležnost Tužilaštva USK-a.

Kako su ranije pisali bosanskohercegovački mediji, u bihaćkoj bolnici zabilježeno je deset slučajeva pacijenata kojima je na Odjelu za patologiju umjesto benignih dijagnosticirana maligna bolest, ali i obrnuto.

Svim slučajevima zajednička je jedna stvar – njihove nalaze potpisala je doktorica Balaban, piše portal Radiosarajevo.ba.

Bosanskohercegovački mediji prenijeli su priče o nekoliko slučajeva s pogrešnim dijagnozama, pa tako i od žene kojoj je nakon nalaza doktorice Balaban urađena radikalna histerektomija, odnosno odstranjena joj je materica, jajnici, kao i okolni limfni čvorovi.

Kada je ova žena prošla prvu od pet planiranih kemoterapija, kao i 27 zračenja, stigli su patohistološki nalazi iz Sarajeva koji su pokazali da ona uopće nije imala karcinom.

Elementi krivičnog djela

I njen nalaz potpisala je doktorica Balaban, koja je u bihaćkoj kantonalnoj bolnici počela raditi početkom septembra prošle godine, prešavši iz prijedorske u bihaćku bolnicu.

“Na temelju sadržaja članaka objavljenih na portalima, Kantonalno tužilaštvo USK-a dalo je saglasnost ovlaštenim službenim licima MUP-u USK-a za poduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela – nesavjesno liječenje iz člana 229. Krivičnog zakona [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine, ili nekog drugog krivičnog djela. Istražne radnje u tom predmetu su još uvijek u toku, a provode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz ovog tužilaštva.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku