hamburger-icon

Kliker.info

Nesavjestan rad u službi : Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca

Nesavjestan rad u službi : Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca

21 Februara
22:13 2014

GoranZ124Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA-e Gorana Zupca zbog nesavjesnog rada u službi, potvrdio je večeras za Srnu portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Kako javlja Srna, on je naveo da je Zubac osumnjičen za neangažovanje tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH, kada je pričinjena i velika materijalna šteta.Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH provodi sve aktivnosti u skladu sa zakonom.
SIPA je jučer saopštila da je, prema važećoj zakonskoj regulativi, obezbjeđivanje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, odnosno Policije Brčko distrikta.

Kada je riječ o nedavnim protestima građana na širem području FBiH, kao i obezbjeđivanju zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni članovi Predsjedništva BiH, predsjednik FBiH i dva potpredsjednika, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (članovi Predsjedništva BiH), odnosno Federalne uprave policije (predsjednik i potpredsjednici FBiH), koji su dužni da, u skladu sa zakonom, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih lica, i to po mjestu stanovanja, mjestu rada i u kretanju.”Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je Federalna uprava policije dan prije protesta, 6. februara, formirala krizni štab, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni federalni MUP i kantonalni MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme protesta, te počinjenje materijalne štete”, ističe se u saopštenju SIPA-e. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku