hamburger-icon

Kliker.info

Nermine, dođi : U Sarajevu postavljena skulptura Srebreničanina koji je sina dozivao u smrt (Video)

Nermine, dođi : U Sarajevu postavljena skulptura Srebreničanina koji je sina dozivao u smrt (Video)

10 Jula
16:39 2015

skulptura7U sarajevskom Velikom parku danas je postavljena skulptura umjetnika Mensuda Keče, koja prikazuje skulpturu Srebreničanina Rame, kojeg su srpski vojnici u julu 1995. nagovorili da sina dozove u smrt.Ramo je sina Nermina dozivao riječima: „Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte…“Srpski vojnici rekli su im da im neće ništa.Kečo je ranije rekao da ga taj prizor godinama prati.


„To mi je najužasnija scena, čak gora od one gdje se vidi direktno ubijanje. Nisam mogao da ne reagiram na to. Izradio sam skulpturu koja se zove Nermine, dođi. Visoka je dva metra, rađena je u različitim materijalima, od betona, gipsa, plastike, silikona i ostalih trajnih materijala.To je njegov umjetnički i ljudski doprinos istini povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Skulptura stoji u u blizini spomenika ubijenoj djeci, što joj daje dodatnu simboliku. Iza skulpture stoji instalacija – ogledalo koje je okrenuto horizontalno na zemlji, dva metra visine i širine 60 centimetara, a okolo je zemlja, kao otkopan mezar.Ramo i Nermin Osmanović ubijeni su, i njihove su kosti pronađene. Skelet Nermina pronađen je u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramin na suprotnom kraju – u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Ramin starijin sin ubijen je 6. jula.Obojica su sahranjena u Potočarima.

(Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Jedan komentar

 1. harun
  harun 10 Jula, 19:40

  Nas Uvazeni Fatmir Alispahic borac za ljuska prava,on se evo 10-12 godina,iz petni zila bori da ukaze na nepravdu kuju nam nanose srpske harange na vlasti,
  pa i u ovom VIDEU mozete pogledati a
  ima ih na desetune na youtube..pa pogledajte,da nebudemo ravnodusni prema
  nepravdama…!

  https://www.youtube.com/watch?v=0gTy6O5DlZM

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku