hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : Zajedništvo ljevice je nešto što BiH treba odmah

Nermin Nikšić : Zajedništvo ljevice je nešto što BiH treba odmah

20 Augusta
06:11 2015

Nermin777Ukoliko ni nova parlamentarna većina u FBIH ne profunkcioniše u toj situaciji sve odgovorne političke snage u BiH imaju obavezu tražiti moguća rješenja kako bi se stanje u BiH popravilo i kako bi se ovakva neodgovorna politika zaustavila, kaže u intervjuu za portal Vijesti.ba predsjednik SDP BIH Nermin Nikšić.

Sa Nikšićem smo razgovarali i o predstojećim izborima u SDP-u te budućnosti ljevice u BiH.

VIJESTI: Vjerujete li da novoformirana parlamentarna većina u FBiH može ostati stabilna i provesti reforme koje se najavljuju?

NIKŠIĆ: Parlamentarna većina u FBiH ne postoji čak ni matematički. Petorka SDA, HDZ, SBiH, A-SDA i BPS nema potreban broj glasova u Domu naroda, a upitno je imaju li podršku i potrebnih 50 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Sve ovo što pokušavaju SDA i HDZ je neodgovorno i neozbiljno prema državi BiH i njenim građanima, jer se na ovaj način u pitanje dovodi evropski put i provođenje reformi za šta u ovom trenutku imamo veliku podršku Evropske unije i drugih međunarodnih partnera. Ovakvim odnosom SDA i HDZ će tu podršku sasvim sigurno dovesti u pitanje, a to bi bila ogromna šteta za BiH i sve njene građane. Dakle, pravljenje koalicija uz pomoć digitrona, bez bilo kakvog koncepta i plana rada nije rješenje problema, već njegovo produbljivanje i tome svjedočimo iz dana u dan. Svaka priča o tome kako će SDA i HDZ provesti bilo kakve reforme je samo paravan iza kojeg se krije borba za ovladavanje javnim preduzećima i resursima ove države i građana.

VIJESTI :Šta je rješenje za političku krizu ako i ova koalicija ne bude funkcionirala? Hoće li trenutna opozicija pokušati formirati novu vlast?

NIKŠIĆ: Mi iz SDP-a već mjesecima tvrdimo da je jedino efikasno rješenje krize vlasti održavanje vanrednih izbora, i sve što trenutna vlast radi svakodnevno samo dodatno potvrđuje taj naš stav. Ili ćemo omogućiti građanima da kažu šta misle o svemu ovome, a jedini način su izbori, ili ćemo se nastaviti valjati u blatu i tonuti sve dublje. Mi smo svi trenutno žrtve neodgovorne politike, politike koja je spremna žrtvovati BiH i sve njene građane, samo da bi se dočepala neke pozicije u javnim preduzećima. Zato je jedino demokratsko rješenje ove krize izmjena Izbornog zakona i organizacija vanrednih izbora na kojim bi takva politika sigurno doživjela poraz. Nisam optimista, međutim, da će do toga doći. Mislim kako je izvjesnije da će SDA i HDZ nastaviti srljati sa ovim što rade te zemlju i dalje voditi u sve gore stanje. U toj situaciji sve odgovorne političke snage u BiH imaju obavezu tražiti moguća rješenja kako bi se stanje u BiH popravilo i kako bi se ovakva neodgovorna politika zaustavila.

VIJESTI: Može li se očekivati neki zajednički nastup ljevice kod formiranja vlasti ili budućih izbora?

NIKŠIĆ: Zajedništvo ljevice je nešto što BiH treba odmah, jer je ljevica jedina koja može ujediniti našu zemlju i povesti je u prosperitetnu budućnost. Da bismo to uradili moramo prije svega postići jedinstvo svih lijevih snaga u BiH, ne samo onih koji su organizirani u političke stranke, već svih snaga u društvu koje dijele te ideale, a to su prije svega ideali slobode, jednakosti i pravde. Jedinstvo svih onih koji žele jednu normalnu BiH, državu jednake šanse za sve. Njih je mnogo, njih je puno više od onih snaga koje dijele ovu državu, koji dijele naše društvo i koji prave državu samo za sebe. Ta platforma jedinstvenog djelovanja ljevice je jedan od temeljnih dijelova mog programa kojeg ću provoditi kao predsjednik SDP. Uvjeren sam da je SDP u stanju voditi jedan ovako ozbiljan projekat, a što se to prije desi bit će bolje za sve nas u BiH.

VIJESTI: Jedan ste od kandidata za predsjednika SDP-a na predstojećim unutarstranačkim izborima. Kakav SDP vidite u budućnosti ako postanete predsjednik?

NIKŠIĆ: Želja mi je da unutar SDP-a prije svega nastavimo sa ovim što smo započeli nakon Vanrednog kongresa. Velike smo stvari napravili kroz uspješno reevidentiranje članstva i provedbu unutar partijskih izbora po principu “jedan član – jedan glas”, bez bilo kakvih problema. Članovi SDP-a pokazali su veliku ljubav prema partiji i veliku želju da se bore za ideju SDP-a. To je nešto na što svi u SDP-u trebamo biti ponosni. Kao predsjednik SDP-a, nastavit ću provoditi politiku zacrtanu na Kongresu, a to je jačanje jedinstva partije, vraćanje povjerenja među članstvom, daljnja demokratizacija i modernizacija partije kroz izmjene statuta, davanje prilike novim, mladim ljudima da učestvuju u radu najviših organa partije, te ujedinjavanje ljevice. Sve ovo su preduslovi da SDP počne vraćati svoju snagu na lokalnim izborima i da ponovo postane partija broj jedan na Općim izborima. Puno je posla pred svima nama u SDP-u, ali sam uvjeren da ćemo mi znati odgovoriti na sve izazove ako prije svega očuvamo naše unutrašnje jedinstvo. Svi mi u SDP-u smo prije svega članovi SDP-a i nema te funkcije ili pojedinca, koji je važniji od SDP-a i svi u SDP-u se tako trebamo ponašati i boriti za svakog našeg člana i simpatizera.

VIJESTI: Šta je suština Vašeg programa kojeg ćete ponuditi članstvu Partije na predstojećim izborima.

NIKŠIĆ: Ako bih morao tražiti jednu riječ kojom bi predstavio svoj program, onda je to sigurno jedinstvo, a ne bježim i od bratstva. Dakle jedinstvena partija, ujedinjeno članstvo, ujedinjena ljevica i naravno jedna jedina BiH.  Okosnica mog programa jeste jedinstvo članstva i partije, a ključni cilj – jak SDP i SDP kao najjača politička snaga u BiH. Ujedinjena partija, koja je riješila unutrašnje nesuglasice. Samo ona partija koja je unutar sebe uredila odnose na temeljima onoga što danas gradimo, da svaki član SDP-a predstavlja izvor legitimiteta i potencijal za razvoj partije i države može raditi na izgradnji jedne sasvim nove, snažne i prosperitetne države Bosne i Hercegovine. Moja vizija je SDP koji će imati hrabrosti nastaviti angažirati nove, a naročito mlade ljude, da svojim radom, energijom i idejama postave SDP na mjesto koje joj na političkoj sceni BiH i pripada, a to je liderska pozicija. Da zaključim, sve što sam do sada radio ima samo jedan cilj, a to je snažan, jedinstven i pobjednički SDP.

VIJESTIA: Svjedoci smo velikog uspjeha kadetske košarkaške reprezentacije BiH, a za taj uspjeh, praktično, nisu imali nikakvu pomoć nadležnih institucija ove zemlje. Zašto vlasti podržavaju sport samo kada se postigne neki veliki uspjeh, a te podrške nema u kontinuitetu?

NIKŠIĆ: Prije svega, želio bih čestitati našim mladim momcima na ogromnom uspjehu koji su postigli igrajući srcem za svoju domovinu. Pitanje finansiranja naših sportskih reprezentacija i kolektiva je pitanje koje je u BiH aktuelno već decenijama, a niko, do mandata Vlade koju sam predvodio, nikada nije pružio nijedno konkretno rješenje tog problema. Podsjetit ću vas da je Vlada FBiH u našem mandatu prva koja donijela odluku da javna preduzeća u vlasništvu FBiH svake godine odvajaju finansijska sredstva za finansiranje rada sportskih saveza, a osim toga, svake godine smo dodjeljivali i nagrade za vrhunske sportiste, bilo da se radilo o pojedincima ili ekipama. Ne treba zaboraviti i da smo uspjeli usvojiti Zakon o otpisu dugovanja sportskim klubovima, koji je omogućio klubovima da normalno nastave sa svojim radom time što će reprogramirati svoje dugove, bez bojazni od toga da će zbog dugova morati staviti ključ u bravu i nestati sa domaće sportske scene. Mi smo ulagali u sport u kontinuitetu.

(Vijesti.ba)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - TRIO - PROMIJENA
    puka 59 - TRIO - PROMIJENA 20 Augusta, 14:16

    VETERANI 317 SBBR SA VRATA BOSNE TO TVRDE MOŽE BITI OSTVARLJIVO SAMO SA dr BEĆIREVIĆ – BOGIĆEVIĆ- KOMŠIĆ U PROTIVNOM SAMO NE DOSANJANA ŽELJA dr ZLAJINI IZ ISPOD ŠINJELA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku