hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić nudi rješenje : Ljevica želi vanredne izbore

Nermin Nikšić nudi rješenje : Ljevica želi vanredne izbore

08 Augusta
04:21 2015

Nekovanredni27Nermin Nikšić, bivši premijer FBiH i lider SDP-a, partije koja zajedno sa DF-om i SBB-om čini opozicioni blok u Federaciji BiH, ističe da u ovom trenutku parlamentarna većina u FBiH ne postoji.

“Petorka: SDA, HDZ BiH, SBiH, A-SDA i BPS nema potreban broj glasova u Domu naroda, a upitno je imaju li podršku i potrebnih 50 poslanika u Predstavničkom domu. Sve ovo što pokušavaju SDA i HDZ je neodgovorno i neozbiljno prema državi i građanima, jer se produžavanjem krize u pitanje dovodi evropski put i provođenje reformi, za šta, u ovom trenutku, imamo veliku podršku EU i drugih međunarodnih partnera”, naglašava Nikšić.

NN: Kakav rasplet predviđate, šta i kako dalje?

NIKŠIĆ: Ovakvim odnosom SDA i HDZ će podršku EU sasvim sigurno dovesti u pitanje, a to bi bila ogromna šteta za BiH i sve građane. Dakle, pravljenje koalicija uz pomoć digitrona, bez bilo kakvog koncepta i plana rada, nije rješenje problema, već njegovo produbljivanje. Mi iz SDP-a mjesecima tvrdimo da su vanredni izbori jedino učinkovito rješenje krize, a sve što trenutna vlast radi svakodnevno samo dodatno potvrđuje taj naš stav.

NN: Pa hoće li Federacija upasti u još dublju krizu?

NIKŠIĆ: FBiH, ali i cijela država, klizi u sve veću krizu jer se ne rješavaju postojeći problemi, a samo se gomilaju novi. Jedino što je Vlada FBiH uradila u četiri mjeseca mandata, osim što se raspala, jeste nametanje Zakona o radu, koji je loše rješenje za radnike i koji je žestoko podijelio društvo, a usvojen je uz kršenje svih zakonskih i poslovničkih odredaba. Za to vrijeme penzioni sistem se iz mjeseca u mjesec urušava, javne investicije su obustavljene, zaustavljena je revizija unutar boračkog sektora, što će dovesti do nedostatka novca za isplatu boračkih naknada istinskim borcima. Najavljuje se i kreditno zaduživanje FBiH kod komercijalnih banaka, što je katastrofa. Sve ovo su problemi koji mogu dovesti do velike socijalne eksplozije.

NN: Dio javnosti i analitičari smatraju da je teškom stanju u FBiH uveliko kumovao i SDP, pa i Vi lično kao bivši premijer?

NIKŠIĆ: SDP je nakon izbora 2010. puno prije nego sada SDA i HDZ formirao sve kantonalne vlade i Vladu FBiH, iako smo bili izloženi svim mogućim blokadama od strane HDZ-a, dok smo mi sada kao opozicija čak i pomogli formiranje Vlade FBiH. Naše vlade su bile stabilne prvih godinu i po dana mandata, dok SDA nije počela unutar vlasti da se ponaša kao opozicija. Vlade SDA i HDZ su se sada i tamo gdje su napravljene uglavnom već raspale, a Vlada FBiH propala je nakon 60 dana. Trenutna vlast je sve što smo mi uradili – investirali 1,2 milijarde KM u gradnju autocesta, izvukli zemlju iz recesije, povećali penzije dva puta, smanjili plate ministara i poslanika itd, dovela u pitanje za manje od četiri mjeseca! Zato se ne mogu složiti s ocjenama da je SDP isključivo odgovoran za ovo što imamo danas, jer je sve ovo rezultat, prije svega, neodgovorne politike SDA. U prošlom mandatu SDA je u FBiH bila vlast, a blokirala je sve što je mogla blokirati, a danas su ponovo vlast, ali sada nemaju na koga prebaciti odgovornost za neodgovornu politiku koju godinama vode.

NN: U kojem će se trenutku drugi politički blok, SDP – DF – SBB odlučiti na pokušaj formiranja svoje većine?

NIKŠIĆ: Opozicioni blok u FBiH je trenutno posvećen zaustavljanju haosa u koji nas vodi trenutna vlast, te kreiranju odgovora na prijetnju stabilnosti BiH koju predstavlja najavljeni referendum u RS. Mi, iz dva razloga, nismo razgovarali o tome da formiramo većinu. Prvi je što je to obaveza onih koji su pobijedili na izborima. Drugi razlog je što mislim da u ove tri stranke postoji saglasnost o potrebi organiziranja vanrednih izbora, kao jedinom legitimnom i demokratskom načinu rješavanja krize. Međutim, ove tri stranke to ne mogu osigurati same i zato je odgovornost SDA i HDZ-a još i veća.

NN: Sve je očitije da SDP i DF idu u pravcu ujedinjenja, budući da je uvriježeno mišljenje da za to, nakon odlaska Zlatka Lagumdžije, više nema prepreke. Kada će doći taj trenutak?

NIKŠIĆ: Vanredni kongres SDP-a je izabranom rukovodstvu i meni kao predsjedniku postavio jasan zadatak da moramo raditi na ujedinjenju ljevice. I mi od tada pokušavamo uspostaviti saradnju sa DF-om i još nekim strankama, jer je ta saradnja preduslov za dalje zajedničko djelovanje ili neku vrstu ujedinjenja. Dakle, ne treba očekivati ujedinjenje SDP-a i DF-a u nekom kraćem roku, ali treba učiniti sve da se veze između ovih stranaka učvrste i da zajednički djelujemo, prije svega na izborima koji će uslijediti.

NN: U kojoj ćete zajedničkoj formi nastupiti na prvim lokalnim izborima?

NIKŠIĆ: Ja ću učiniti sve da ljevičarske stranke više ni na jedne izbore ne izađu razjedinjene, a pogotovo suprotstavljene. To smo imali na izborima 2014. i kao rezultat toga imamo današnji politički haos. Odgovornost snaga ljevice, kao i stranaka koje su dio centra, a protive se politici vlasti, je da djeluju odgovorno i jedinstveno, da potisnu lične ambicije, a sve kako bismo zaustavili nenarodnu politiku koja se provodi. No, insistiranje na priči o ujedinjenju ljevice u ovom trentuku je pogrešno, jer nemamo se šta ujedinjavati ako među nama nema povjerenja i ako ne utvrdimo zajedničke politike i vrijednosti za koje ćemo se boriti. To je puno bitnije i na tome sada radimo, a kada to dostignemo, onda će ujedinjenje biti samo formalnost.

Vjerujem u pobjedu

NN: Vjerujete li u pobjedu na izborima za predsjednika SDP-a u septembru i šta će biti temelj vaše politike ukolio trijumfujete?

NIKŠIĆ: Vjerujem da ću pobijediti, a želja mi je da unutar SDP-a nastavimo s ovim što smo započeli nakon vanrednog kongresa. Velike smo stvari napravili kroz reevidentiranje članstva i provedbu unutarpartijskih izbora po principu “jedan čovjek – jedan glas”. Članovi SDP-a pokazali su veliku ljubav prema partiji i veliku želju da se bore za ideju SDP-a. Puno je posla pred nama, ali sam uvjeren da ćemo znati odgovoriti na izazove ako očuvamo naše jedinstvo.

Almedin Šišić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku