hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : Kćerka živi u Njemačkoj ‘registrovana’ za izbore u Švicarskoj i Konjicu

Nermin Nikšić : Kćerka živi u Njemačkoj ‘registrovana’ za izbore u Švicarskoj i Konjicu

06 Oktobra
16:02 2020

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić i potpredsjednik te stranke Vojin Mijatović zahtjevaju od Centralne izborne komisije (CIK) da omogući svim biračima koji utvrde da je došlo do zloupotrebe njihovih podataka ili da postoje neregularnosti u njihovoj registraciji to prijave CIK-u.

Oni su u utorak konferenciji za novinare u Sarajevu naglasili da se glasači ne obaziru na rok koji su naveli na službenoj stranici CIK-a.

Nikšić je istakao kako je CIK, prema zakonu, odgovoran za ažuriranje, tačnost i ukupni integritet centralnog biračkog spiska.

“Ne mogu da se ponašaju na način – pošaljite nam te nepravilnosti u roku od 48 sati pa ćemo mi to proslijediti Tužilaštvu. Oni su odgovorni i oni vide da je na jednoj adresi prijavljeno 50 osoba”, rekao je Nikšić.

Lokalni izborni u BiH biće održani 15. novembra, dok će u Mostaru nakon 12 godina biti održani 20. decembra.

Nikšić je u utorak novinarima rekao kako su do sada imali primjere nepravilnosti u Srpcu, Banjaluci, Bratuncu, Modriči.

“Očito je da su vladajući postali svjesni da će sve teže krasti jer su se pojavile partije koje su se udružile i koje će posmatrati na biračkim mjestima da ne dođe do zloupotreba, pa su našli novu taktiku fiktivne registracije birača izvan BiH, rekao je Nikšić.

Potom je naveo lični primjer njegove kćerke čiji su podaci zloupotrijebljeni.

“Moja kćerka je uredno prijavljena za izbore s adresom u Njemačkoj, a ovo je ujedno ovjerena potvrda gdje se kaže ‘Vaša prijava uredno ispunjava uslove za glasanje u Švicaraskoj’ i na biračkom je spisku u Domu izviđača u Konjicu. Baš bi bilo interesantno ko će za nju glasati za SDA tu”, rekao je Nikšić.

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović je rekao kako bi u svakoj normalnoj državi ovo značilo ozbiljan problem.

“Udarna vijest je bila da je povećan broj glasača iz inostranstva. S oduševljenjem smo je dočekali jer smo naporno radili na stimulaciji birača izvana, a onda smo doživjeli šok. Te brojke su isključivo iz Srbije i Hrvatske. Nemamo dilemu i imamo informacije da su obavještajne službe ove dvije države uključene u ovo”, rekao je Mijatović.

Prema njegovom mišljenju to je ‘udar na integritet i ustavni poredak BiH’.

“Pitanje je hoćemo li ćutati. Ovdje se ne radi o činjenici da li će biti oštećen SDP ili neka druga stranka, ovdje će biti oštećen ustavni poredak države BiH, demokratija, ovo je uzurpacija života”, kazao je Mijatović.

Pozvao je nadležne agencije i Obavještajno sigurnosnu agenciju (OSA) da uđu u bazu CIPS-a i provjere da li je neko neovlašteno ušao i zloupotrijebio položaj te dirao podatke građana BiH neovlašteno.

Izborna kampanja počinje 16. oktobra i traje do 14. novembra, kada počinje izborna šutnja.

U centralni registarski spisak upisano je 3.374.364 birača.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku