hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : Ili ćemo nastaviti kao do sada ili ćemo ljudima pružiti šansu da izaberu radikalnu promjenu !?

Nermin Nikšić : Ili ćemo nastaviti kao do sada ili ćemo ljudima pružiti šansu da izaberu radikalnu promjenu !?

18 Januara
17:02 2018
Predsjednik SDP-a BIH Nermin Nikšić je u razgovoru za Vijesti.ba komentirao poruke koje je u BIH ostavila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ali i sve češća nagađanja o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda.

Nikšić smatra da je Grabr Kitarović tokom zvanične posjete Sarajevu propustila istaći nekoliko važnih stavri.

– Nažalost predsjednica Republike Hrvatske propustila je dobru priliku da jasno kaže kako ona BiH doživljava kao državu koja je jednaka i ravnopravna Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Naravno da se vlasti RH miješaju u unutrašnja pitanja BiH i pogotovo u priču oko Izbornog zakona. Žao mi je što recimo nije primjetila da je HDZ krenuo da ruši ustavnu odredbu koja jamči da se neće priznati rezultati protjerivanja i etničkog čišćenja svih naroda pa tako i Hrvata. To HDZ-u smeta, a istovremeno i HDZ i vlasti RH tvrde kako žele da su svi jednaki na svim dijelovima zemlje, kaže Nikšić.

Dodaje da je problem što se ono što govore i ono što rade ne podudara, te da u toj situaciju trpi ovo što govore, a ne ono što stvarno rade.

– Također nije pokazana, barem javno,ni najmanja želja da se riješe brojna otvorena pitanja. Na dnevnom redu Sabora je prijedlog zakona o poticanju ulaganja kojim se želi legalizirati otimačina bh.imovine u Hrvatskoj. O tome nismo čuli ništa. Doduše ni naši predstavnici o tome ne govore tako da je teško reči ko se tu prema interesima BiH ponaša gore, kaže Nikšić.

O kandidaturi za Predsjedništvo BIH

Nikšić ja za Vijesti.ba prokomentirao i tvrdnje da bi on kao lider SDP-a trebao biti kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BIH, te iznio svoj stav kada su u pitanju kandidati ljevice za ovu poziciju.

– Kada je u pitanju kandidatura za Predsjedništvo BiH moj stav je da ljevica treba imati sva tri kandidata, ali o tome još nismo donijeli odluku. U skladu s tim mi u SDP još nismo govorili o imenima, a cijenim i da se to treba dogovoriti između svih partnera u građanskom bloku, a ne samo unutar SDP, kaže Nikšić.

Na pitanje o ličnoj kandidaturi, lider SDP-a kaže:

– Ja mislim da svakome treba biti čast kada se uopšte kandiduje za člana Predsjedništva, pa bi tako i meni bila čast kada bi to bio. Međutim, nisam sa tim opterećen, ne razmišljam o svojoj kandidaturi jer želim da o imenima zajedno u okviru ljevice i građanskog bloka postignemo čvrst dogovor.

Ako to uradimo, imamo šansu pobjediti jer vjerujem da bi najveći dio građana podržao takav pristup prema izborima jer bi mi time pokazali da ima puno više onih koji žele da idemo zajedno, da se borimo za interes svih građana i naroda, a ne samo za interese jednog naroda ili bolje rečeno jednog dijela jednog naroda. Dakle suočeni smo sa izboromccc ili ćemo nastaviti kao do sada ili ćemo ljudima pružiti šansu da izaberu radikalnu promjenu, kaže Nikšić za Vijesti.ba.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku