hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : HDZ izmjenama Izbornog zakona od naroda želi praviti izborne jedinice

Nermin Nikšić : HDZ izmjenama Izbornog zakona od naroda želi praviti izborne jedinice

12 Septembra
15:57 2017

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u nastupnu posjetu NicoluMinasija, ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji.

Italijanski ambasador je izrazio interes za način i rad SDP-a u političkom sistemu naše zemlje, stav SDP-a o reformi Izbornog zakona, uključujući i tehničke izmjene vezane za proces glasanja, kao i o pripremi SDP-a za opće izbore sljedeće godine.

Predsjednik Nikšić je ambasadoru Minasiju na početku razgovora naveo da je u BiH prisutan komplikovan politički sistem, koji kao rezultat ima nazadovanje države u skoro svim segmentima.

„Ne možete očekivati od sistema koji ima 14 vlada u državi da funkcionira na način kako je to riješeno u zemljama regiona ili Evropske unije. U takvoj situaciji nije moguće razvijati ekonomiju i privredu, jer komplikovane procedure odbijaju strane investitore. Osim toga, BiH je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje možete smijeniti vladu, ali nemate mogućnost raspisivanja vanrednih izbora.

Upravo zbog ovakve situacije, već smo počeli sa izradom Izbornog programa SDP-a, u kome ćemo predstaviti realna i ostvariva rješenja. Rješenja koja će ponuditi rasterećenje privrednika i poslodavaca, reformu PIO Fonda, bolji zdravstveni sistem, nastavak izgradnje autoputeva i ostale infrastrukture…Ovakve stvari će biti i u fokusu naše predizborne kampanje, iako će, vjerovatno, nacionalne stranke opet naći neku temu oko koje će homogenizirati svoje glasače. Mislim da je bolje da se takmičimo u stvarima koje će donijeti bolji život građanima BiH, umjesto da se takmičimo u tome ko je veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin“, naveo je Nikšić i dodao kako će se SDP nastaviti zalagati za tehničke izmjene Izbornog zakona, u smislu uvođenja elektronskog glasanja.

„Od međunarodne zajednice smo već nekoliko puta zatražili podršku za izmjene Izbornog zakona po ovom pitanju i od toga nećemo odustati, jer bi se time značajno smanjile mahinacije prilikom izbornog procesa“, dodao je Nikšić, koji je na kraju zaključio da je SDP protiv izmjena Izbornog zakona koje predlaže HDZ, jer su te izmjene u suprotnosti sa evropskom legislativom i uvode dodatnu diskriminaciju, odnosno, HDZ od naroda želi napraviti nove izborne jedinice.

„SDP će sigurno biti dio rješenja po pitanju izmjene Izbornog zakona, ali te izmjene moraju biti temeljene na presudama Suda u Strazburu u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić-Pilav, čime bi se ispoštovala i presuda Ustavnog suda BiH“, zaključio je Nikšić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku