hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : Definitivno je jasno da je Bakir Izetbegović prodao državu

Nermin Nikšić : Definitivno je jasno da je Bakir Izetbegović prodao državu

27 Septembra
19:13 2016

nERMINn321Povodom izjave predsjednika RS Milorada Dodika u Pressingu na N1 da mu je lider SDA Bakir Izetbegović dao više nego je mogao sanjati, očito je on sada potvrdio ono što mi u SDP govorimo mjesecima, kazao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Definitivno je sada jasno da je Bakir Izetbegović faktički prodao državu i interese očuvanja jedinstva BiH pristajući u kafani na Dodikove zahtjeve u vezi mehanizma koordinacije. Nakon toga Izetbegović i njegova SDA otišli su i korak dalje pa su u takav mehanizam ugradili i kantonalni odnosno Čovićev veto na sve odluke. Time je BiH svedena na volju Dodika i Čovića. Ako je cijena koju trebamo platiti za napredak na EU putu konfederalno uređenje i podjela Bosne i Hercegovine, onda nama takva EU ne treba”, istakao je Nikšić te dodao:

“Puno je bitnije zaustaviti razgradnju države, jer je nedopustivo da je kompromis u režiji SDA samo ono što dozvole politike HDZ i SNSD. U EU može ući samo jedinstvena država BiH, a ne neke tri mini etničke državice kako to očito žele Izetbegovic, Dodik i Čović. Vrhunski interes svih nas u ovom trenutku je da se takva politika zaustavi. Pozivam građane da 2. oktobra jasno kažu NE takvoj politici”.

“U mehanizam koordinacije se uključila jedna formulacija koja do sada nije postojala u bh. političkom sistem, a to je da za većinu za odlučivanje i kvorum može učestvovati samo ovlašteni predstavnik Vlade RS, ne neko ko se proglasio da predstavlja Srbe. Taj ovlašteni predstavnik RS će moći ići samo sa potpisanim nalogom Vlade RS. Smatram da je ovo dobro za BiH i da će popraviti odnose. Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtjev. Mi smo dobili sve, jer ako nema potpisanog naloga od Vlade RS nema niti zasjedanja u Sarajevu”, kazao je Dodik.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku