hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić bez dileme : Priča o dvije izborne jedinice u Federaciji je priča o podjeli BiH (Video)

Nermin Nikšić bez dileme : Priča o dvije izborne jedinice u Federaciji je priča o podjeli BiH (Video)

15 Oktobra
07:17 2016

Nekaneka3Priča o tome da FBIH treba podjeliti na dvije izborne jedinice u kojima će se birati članovi predsjedništva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, uz već postojeću RS, nije ništa drugo nego konačna podjela države, rekao je za TV1, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Nikšić ističe da je zadovoljan izbornim rezultatom SDP, ali smatra da je mogao biti i bolji.

“Ovo je za nas bio test po pitanju toga jesmo li uspijeli reorganizirati partiju i vratiti povjerenje unutar samog SDP-a. Pred nama je analiza i idemo u drugo poluvrijeme pred 2018.godinu uz određene taktičke promjene”.

Ističe kako su neki bili iznenađeni rezultatom SDP-a, ali to za SDP nije predstavljalo iznenađenje.

Govoreći o političkoj situaciji u Mostaru, Nikšić podsjeća na zajedničku izjavu Čovića i Izetbegovića o tome kako su se o Mostaru dogovorili samo ne žele da uznemiravaju javnost.

“Dogovorili su se da budu dvije opštine u Mostaru i da imamo dvije izborne jedinice u FBIH”, što nije ništa drugo nego konačna podjela BiH, kaže Nikšić.

Priča o tome da FBIH treba podjeliti na dvije izborne jedinice u kojima će se birati članovi predsjedništva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, uz već postojeću RS, nije ništa drugo nego konačna podjela države, kategoričan je Nikšić.

Govoreći o Srebrenici, Nikšić je podsjetio da federalna Vlada na čijem je bio čelu, zajedno sa nekoliko kantonalnih vlada, 2012.godine je pružila neupitnu podršku Ćamilu Durakoviću kao zajedničkom kandidatu svih probosanskih partija, dok je ova Vlada radila suprotno od toga.

“Dobio sam informaciju da jer SDA pomogla na drugi način. Na koji način to ne znam, ali vidimo kako su pomogli.

Nikšić je podsjetio da je predlagao strankama ljevice da imaju zajedničke kandidate za načelnike općina.

“Nadam se da smo iz toga izvukli pouke. Učiniti ću sve što je u mkojoj moći da se na političkoj ljevici napravi jedna platoforma koja bi imala puno više šanse”, rekao je Nikšić.

On je dodao da se i u tome smislu nacionalnim strankama mora suprostaviti jer oni jednostavno žele da podjele BiH.

Komentarišući izjave Fahrudina Radončića o mogućim sastancima, i između ostalog i sastankom sa SDP-om, Nikšić kaže da ne biježi od bilo kojeg predsjednika političke partije, dobro je da se razgovara, želi da se govori iskreno i da ono o čemu se eventualno dogovori da  na kraju bude ispoštovano.

Koaliciju SDA, HDZ i SBB, Nikšić ističe da je ona funkcionisala do ong trenutka kada su se podjelila ministarstva, odnosno do trenutka kada su ispunjenje i najmanje želje lidera HDZ-a.

On je dodao da SDP više neće imati razumnjevanja prema federalnoj  Vladi jer se ispostovalja da je patriotiski interes srušiti ovakvu vlast.

“Nećemo više podržati ništa dok ne stave van snage Pravilnik u oporezivanju toplog obroka i regresa jer je to direktan udar na radnike i poslodavce”, kaže Nikšić.

(Kliker.info-Vijesti.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku