hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : Aluminij plaća struju privatnoj tvrtki koja se nalazi u krugu poduzeća

Nermin Nikšić : Aluminij plaća struju privatnoj tvrtki koja se nalazi u krugu poduzeća

16 Aprila
07:40 2014

NerminN12Svi koji uporno tvrde kako je razlog za gubitak Aluminija isključivo cijena struje moraju prestati obmanjivati javnost jer je evidentno da cijena struje nije isključivi uzrok stanja u kojem se nalazi kombinat, te da ni nezakonita odluka Vlade FBiH kojom bi se struja isporučivala prema cijenama koje smisli netko u ‘Aluminiju’ opet ne bi, naprasno bez drugih mjera, donijela oporavak i stabilizaciju tvrtke, kaže premijer Federacije Nermin Nikšić u otvorenom pismu predsjedniku Udruge malih dioničara “Aluminijaš” Mostar Samiru Aniću. Odgovarajući na Anićevo pismo Nikšić između ostalog, podsjeća kako je uz posredovanje Vlade  u decembru  2013. postignut dogovor o načinu otplate duga, ali kako se on od strane kombinata ne poštuje.

Imao podršku

U veoma oštrom pismu Nikšić pojašnjava Aniću i odnos Vlade prema direktoru Aluminija Željku Kordiću. Podsjeća kako je Kordić prilikom imenovanja imao potporu Vlade te kako je nakon toga održan niz sastanaka na kojima su dogovarali modalitete izlaska Aluminija iz krize i načine saniranja enormne dubioze u kojoj se tvrtka nalazi. Nakon što je nedavno došlo do blokade računa poduzeća održani su novi sastanci, priča Nikšić, no na njima je vladala drugačija situacija. Na tom sastanku predstavnici Vlade su ponudili pomoć kroz održavanje sastanka sa svim vjerovnicima Aluminija.
– Kordić je odbio taj prijedlog i podnio neopozivu ostavku jer, kako je naveo, on i njegova obitelj su bili izloženi prijetnjama, te više nije u stanju obavljati taj posao.  Svi sudionici sastanka su od Kordića tražili da ne podnosi ostavku, a ja sam mu ponudio zaštitu i pomoć u vezi s njegovim tvrdnjama da je zajedno s obitelji izložen prijetnjama, kaže Nikšić. Kordić je sve odbio i zatražio hitno razrješenje, a Nikšić je, kako priča, nakon toga pozvao Sindikat Aluminija i predložio im da oni daju kandidata za direktora koji će biti podržan. Međutim, na sjednici NO-a poduzeća ostavka Kordića nije prihvaćena. Vladi se, kaže Nikšić, Kordić nije javio nakon sastanka u Sarajevu iako je situacija u poduzeću alarmantna. Nikšić dodaje kako je Kordić imao njihovu potporu, te kako ne stoje optužbe o političkim pritiscima jer oni nisu došli ni od koga iz Vlade FBiH.

Dug ranije nastao

Nikšić poručuje kako se uključivanje u sanaciju dugova treba tražiti i od ostalih dioničara koji su bili vlasnici poduzeća od 1992. godine do 2103. kada su i nastali dugovi, a ne samo od Vlade koja je postala 44- postotni vlasnik poduzeća onda kada je već bilo u problemima.
– Vlada je se spremna angažirati kako bi problemi u mostarskom kombinatu bili riješeni. Međutim, nismo spremni donositi nezakonite odluke, bez obzira na to kakvom pritisku bili izloženi, te očekujemo da se na isti način prema ovome odnose i ostali dioničari. Zato Vam ponavljam da Vlada Federacije BiH ne može ni na koji način donositi odluku o visini cijene struje koju bi Aluminiju plaćao, jasan je bio Nikšić. Premijer je poručio i direktoru Kordiću kako treba sa svojim suradnicima ponuditi model izlaska iz krize koji se neće bazirati samo na tome da Vlada treba prekršiti zakon, već će biti baziran na maksimalnoj racionalizaciji poslovanja i raskidanju štetnih ugovora, zbog kojih će, kako kaže, netko morati odgovarati. Nikšić očekuje da uskoro i nadležna pravosudna tijela prioritetno analiziraju nalaze Financijske policije iz Aluminija i hitno reagiraju kako bi se procesuirali odgovorni za taj kriminal.
– Bez obzira na to, insistiram da aktualno rukovodstvo Aluminija iskoristi svoje ovlasti i raskine takve ugovore, ne čekajući pravosudna tijela da urade svoj dio posla. Nikome nije potrebna sudska presuda da shvati štetnost ugovora kojim, primjerice, Aluminij plaća struju privatnoj tvrtki koja se nalazi unutar kruga ovoga poduzeća i koja ostvaruje višemilijunsku dobit, dok taj isti Aluminij iskazuje gubitak?!, stoji u pismu.
Na koncu, Nikšić je još jednom izrazio spremnost da održi sastanke s povjeriteljima kako bi se računi deblokirali, ali je pozvao i ostale da umjesto isprazne retorike, jeftinog politikanstva i vršenja pritiska na Vladu počnu raditi posao za koji su plaćeni.

Ništa nije plaćeno

Federalni premijer u pismu javnosti i dioničarima Aluminija objašnjava kako se iz podataka Elektroprivrede HZ HB iščitava da cijena struje nije jedini problem.
U pismu stoji kako je Aluminij u 2011. iskazao dobit od 1,1 milijun KM, a iznos godišnje fakture za električnu energiju s PDV-om iznosio je 122,5 milijuna. U 2013. faktura je bila niža i s PDV-om iznosila 119, 6 milijuna KM, ali je Aluminij iskazao gubitak od 85,4 milijuna maraka.
– S obzirom na to da dug za električnu energiju prema JP Elektroprivreda HZ HB u 2013. godini iznosi oko 100 milijuna KM, jasno je da Aluminij gotovo nije ni plaćao struju u 2013. godini, pa je opet napravio gubitak veći od 80 miliona KM, kaže Nikšić.

(Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku