hamburger-icon

Kliker.info

Nerin Dizdar zatražio inspekcijski nadzor u Stocu

Nerin Dizdar zatražio inspekcijski nadzor u Stocu

28 Augusta
22:42 2006

Predsjednik Foruma mladih Stolac Nrein Dizdar uputio je danas ministarstvu prostornog uređenja i okoliša F BiH i glavnom federalnom urbanističko-građevinskom inspektoru Dragici Filipović Ćurak zahtjev za inspekcijski nadzor s ciljem zaštite  spomeničke baštine na području  Stoca.

Dizdar tvrdi da se na više lokaliteta u Stocu, koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH ponovo krše odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i vrši namjerna devastacija spomeničkog naslijeđa.

– Lokalitet stare stolačke «Stare tepe» ponovo se ugrožava i uzurpira od strane vlasnika objekata koji se nalaze u sklopu zaštičene cjeline nacionalnog spomenika. Navedena lica protivzakonito na zaštićenom prostoru dograđuju i proširuju privatne prostore na dijelu koji nije privatna svojina nego je u skrbi države, a sve to čineći u obliku i stilu koji narušava ambijent  i autentičnost cjeline. Time se umanjuje njena  spomenička i historijska vrijednost – tvrdi Dizdar.

Dizdar je od glavnog federalnog inspektora Dragice Filipović – Ćurak i federalnog ministra Ferida Otajagića zatražio da se poduzmi konkretni koraci u smislu  efikasne zaštite nekropole stečaka Radimlja, uklanjanju nelegalno postavljenih križeva i jarbola na Starom gradu u Stocu i jarbola i zastava «Herceg-Bosne»  sa prostora lokaliteta «Čaršijska jezgra grada Stoca». U Forumu mladih Stolac neophodnim smatraju i uklanjanje spomenika Ivanu Musiću postavljeno na haremu ispred Osnovne škole Stolac, što je, tvrdi Dizdar, generator razdora i netrpeljivosti među građanima Stoca. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku