hamburger-icon

Kliker.info

Nepremostive razlike : Živko Budimir istupa iz HSP-a i formira novu stranku

Nepremostive razlike : Živko Budimir istupa iz HSP-a i formira novu stranku

07 Marta
16:35 2013

Predsjednik FBiH Živko Budimir najavio je na današnjoj pres-konferenciji da istupa iz Hrvatske stranke prava BiH (HSPBiH) te najavio formiranje nove političke stranke koja će do kraja trećeg mjeseca biti zvanično registrirana, a čiji će osnivački sabor biti koncem petog mjeseca.- Razlog istupanja iz HSP-a BiH jest nefunkcioniranje stranačkih tijela i izostanak stranačke politike i stavova o ključnim pitanjima političkog života u BiH, a što je bilo evidentno posebno u izostanku potpore stranačkih tijela i pojedinaca iz vrha stranke u mojim aktivnostima vezanim za zaštitu digniteta braniteljske populacije i inzistiranju na zakonitosti djelovanja u procesu revizije te populacije – istaknuo je Budimir.

Kako je pojasnio, sudjelovanje u vlasti prihvatio je s namjerom djelovanja u svrhu poboljšanja pozicije hrvatskoga naroda u Federaciji BiH, što bi u konačnici omogućilo poboljšanje pozicije Hrvata u cijeloj BiH, ali i radi promjene ukupnih odnosa u BiH te borbi protiv korupcije.Budimir smatra da su načini na koji je HSPBiH vođen u protekle dvije godine, te odnosi koji su vladali unutar HSP-a jasan pokazatelj da te ideje nisu bile istovjetne svima u vodstvu HSP-a te da su neslaganja i razlike nepremostive zbog čega je njegovo daljnje djelovanje u HSP-u bilo nemoguće. Potcrtao je da ovakva razmišljanja s njim dijeli dio članstva HSP-a te izrazio očekivanja da će mu se oni pridružiti u novoj političkoj stranci. Na pitanje novinara da li zbog ovakve odluke očekuje eventualne pritiske na njega da odstupi s funkcije predsjednika Federacije BiH, Budimir je kazao da je na pritiske navikao, ali da oni na njega neće ostaviti traga.

– Nastavit će ovu funkciju obnašati kao i do sada osim u slučaju da sam drugačije ne odlučim, ali to neće biti zbog bilo kakvih pritisaka -istaknuo je. Također je najavio da 2014. godine s novom strankom izlazi na izbore, jer svrha svake stranke jest da bude aktivni sudionik političko-društvenih odnosa u zemlji a to se može jedino ako se izađe na izbore. Izjavio je da stranku formira ne zbog međunarodne zajednice nego zbog građana BiH, zbog svog nezadovoljstva sadašnjim političkim prilikama u BiH te stava da kroz nijednu postojeću političku partiju ne može atribuirati svoje političke stavove.Na pitanje novinara o njegovoj eventualnoj saradnji sa sadašnjim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji je istupio iz SDPBiH i najavio formiranje svoje stranke, Budimir je kazao da njih dvojica ne dijele iste političke stavove jer Budimir ne vidi BiH kao građansku državu nego uvažava činjenicu da u BiH žive tri naroda te da će njegova nova politička stranka respektirati tu činjenicu. Radni naziv stranke čije formiranje je danas najavio Budimir jest "stranka pravde i povjerenja" ali je i dodao da će konačan naziv stranke biti utvrđen uz saglasnost njenog članstva. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku