hamburger-icon

Kliker.info

Nepotrebna politizacija slučaja : U Tužilaštvu BiH i dalje aktivan predmet o napadu na Vučića

Nepotrebna politizacija slučaja : U Tužilaštvu BiH i dalje aktivan predmet o napadu na Vučića

29 Augusta
13:41 2016

vucicpot4Radi tačnog i objektivnog informiranja javnosti, te zbog nepotrebne politizacije predmeta u medijima, iz Tužilaštva BiH su u saopćenju za javnost naveli da postoje dva predmeta koji se odnose na napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

-Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon analiziranja prikupljenih i dostavljenih dokaza, donio je naredbu o obustavi istrage protiv 2 osobe, zbog nepostojanja dokaza da su navedeni počinili kazneno djelo.

-U Tužilaštvu BiH postoji aktivan drugi predmet koji se odnosi na napad na premijera Srbije, g Vučića, na kojem se intenzivno radi.

-U okviru navedenih aktivnosti, ispitan je veliki broj svjedoka i pregledana velika količina dokaznih materijala i pregledani dostupni video snimci, iz kojih se ne mogu pronaći dokazi da su osobe protiv kojih je istraga obustavljena, počinile kazneno djelo.

-Također, javnost treba znati i činjenicu da zbog nepostojanja dokaza, entitetsko pravosuđe u Republici Srpskoj, nije procesuiralo osumnjičene za pokušaj teškog ubojstva, podstrekavanje, ugrožavanje sigurnosti i druga kaznena djela za koja su vodili istragu, a za koja su isključivo nadležni, nakon čega je dokumentacija iz predmeta dana  6. 6.2016. godine, dostavljena Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na srbijanskog premijera Aleksanda Vučića tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici prošle godine.

Ovu informaciju potvrdio je i sam Merdić u izjavi za novinsku agenciju Patria.

Srbijanske obavještajne službe proglasile su ga glavnim organizatorom napada na Vučića 11. jula u Potočarima, kada je grupa huligana krenula prema koloni u kojoj se nalazio i srbijanski premijer.

Merdić je odbacio bilo kakvu povezanost sa ekstremistima, no svejedno je postao predmetom opsežne istrage koju su istražitelji vodili cijelu godinu.

– Ja jesam patriota. Čim sam napunio 18 godina 1993. godine priključio sam se Armiji RBiH. Ali, tu ne vidim ništa loše, naprotiv, ponosan sam jer sam branio moju zemlju i moj narod. Nisam činio zločine, borio sam se pošteno za svoju zemlju. Što se tiče Vučića, napada, organiziranja incidenta, o tome nisam razmišljao ni u najdubljim snovima – izjavio je Merdić za Patriju svega dva dana nakon dešavanja u Potočarima, dodajući da u Srebrenicu ide svake godine kako bi odao počast žrtvama genocida, a ne kako bi pravio skandale.

Merdić je rekao da su optužbe na njegov račun koje su trajale proteklu godinu uzrokovale brojne probleme njegovoj porodici i njemu.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku