hamburger-icon

Kliker.info

Neposredno nakon izbora : Pucnjava, eksplozije i zračni napadi u Donjecku

Neposredno nakon izbora : Pucnjava, eksplozije i zračni napadi u Donjecku

26 Maja
16:15 2014

Donjek1Prema zadnjim informacijama izbili su žestoki sukobi u blizini i na prostoru međunarodne zračne luke u gradu Donjeck, na istoku Ukrajine. Izvori prenose kako se čuju pucnjava i eksplozije dok najmanje dva ukrajinska vojna zrakoplova lete iznad. Anti-vladine pobunjeničke snage ističu kako ukrajinska vojska bombardira međunarodnu zračnu luku. Ranije su primijećena najmanje tri vojna helikoptera kako se kreće u pravcu zračne luke. Pobunjenici su poslali poruku u kojoj tvrde: “Ukrajinski okupatori bombardiraju i raketiraju međunarodnu zračnu luku Donjeck. Šalju vojne zrakoplove”.

Jedan od svjedoka rekao je u razgovoru za lokalni list Ostrov: “Čuo sam najmanje tri eksplozije. Helikopteri kruže nad gradom, a vojni lovci lete uokolo”.Jedan od pripadnika pobunjenika rekao je za RT: “Lovci su izgleda SU-27 ili SU-25. Nije jasno koji im je cilj. Helikopteri slijeću i uzlijeću sa zračne luke”.Snage sigurnosti iz Kijeva ističu kako se operacija bliži kraju te kako upravo eliminiraju posljednje pobunjeničke snage na prostoru zračne luke. “Protuteroristička operacija je počela s dva SU-25 zrakoplova koji su ispalili hice upozorenja prema lokaciji gdje se nalaze teroristi”, rekao je Aleksej Dmitraškovski iz ukrajinskih snaga sigurnosti (SBU) u razgovoru za medije.

Uskoro se operaciji pridružuju vojni helikopteri kao i jedan MiG-29 i Mi-24. “Paramilitarne trupe su stigle i upravo čiste teritorij”, rekao je Dmitraškovski te ističe kako za sada nema informacije o žrtvama.Vladislav Seleznjov, voditelj protuterorističke operacije, objavio je u poruci kako se krenulo sa zračnim napadima nakon što su se pobunjenici oglušili na ultimatum Kijeva u kojem se traži njihova predaja do 13 sati.

S druge strane, pobunjenici tvrde kako su oni dali ultimatum ukrajinskim snagama – ističu kako se na prostoru zračne luke nalazilo oko 200 ukrajinskih vojnika te kako im je poručeno da moraju otići.Letovi su prekinuti. “Letovi će se nastaviti kada naoružani ljudi napuste terminal”, rekao je tajnik zračne luke, Dmitrij Kosinov, u razgovoru za medije.Trenutačno i dalje traje sukob unutar i u okolici zračne luke. Ovo je ključna zračna luka istočne Ukrajine koja služi i regijama Harkov, Luganska i Zaporožje.

Informacije govore kako su sukobi počeli svega nekoliko sati nakon što su objavljeni prvi rani rezultati ukrajinskih predsjedničkih izbora na kojima je pobjedu odnio oligarh Petro Porošenko. U svom prvom govoru Porošenko je istaknuo potporu za nastavak vojne operacije – “Podržavam nastavak operacije, ali tražim promjenu formata – akcija mora biti kraća i efikasnija, vojne jedinice moraju biti bolje opremljene”.

Pojedini istaknuti Zapadni mediji jučer su ukrajinske izbore i pobjedu Porošenka opisali kao “želju naroda za liderom koji će zemlju spasiti od građanskog rata”. Ako je netko zaista mislio da će Porošneko biti taj faktor, očito su se prevarili. Sve upućuje na to kako će Kijev sada još i žešće napasti pobunjenike na istoku zemlje potpuno ignorirajući činjenicu da isti imaju itekako veliku podršku u narodu.(Kliker.ino-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku