hamburger-icon

Kliker.info

Nema stajanja : Putin potpisao aneksiju Krima, U Bruxellesu potpisan sporazum s Ukrajinom

Nema stajanja : Putin potpisao aneksiju Krima, U Bruxellesu potpisan sporazum s Ukrajinom

21 Marta
15:18 2014

Concerns Grow In Ukraine Over Pro Russian Demonstrations In The Crimea RegionPredsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u petak dokument na osnovu kojeg je poluotok Krim i službeno postao dio Rusije, javlja BBC.Putin je pohvalio priključenje Krima Rusiji, te ustvrdio da je to izuzetan događaj nakon čega je u Kremlju potpisao dokument. Gornji dom ruskog parlamenta ranije je u petak odobrio priključenje Krima Rusiji.Lideri Europske unije (EU) usuglasili su se u četvrtak da će s 12 imena proširiti popis blokiranih osoba koje se na taj način kažnjavaju zbog napetosti u Ukrajini te upozorili da bi mogli poduzeti daljnje gospodarske mjere protiv Rusije ukoliko se situacija u Ukrajini pogorša.Na summitu u Bruxellesu čelnici EU-a dogovorili su da će zatražiti od Europske komisije da pripremi procjenu mogućeg utjecaja širim gospodarskim sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare.Također kazao je da bi EU mogla poslati promatračku misiju u Ukrajinu ukoliko Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ne uspije u svojoj misiji, javio je Reuters.

Ukupno 33 sankcionirane osobe

Europski čelnici dodali su još 12 ljudi na popis osoba kojima je zamrznuta imovina zbog njihove uloge u ruskom preuzimanju Krima, a započeli su i pripreme za ekonomske sankcije Rusiji nastavu li širiti svoj utjecaj u Ukrajini.Francuski predsjednik Francois Hollande je odbio otkriti pojedinosti o imenima koja su dodana popisu što su ga europski državnici usvojili na šestosatnim pregovorima u četvrtak navečer u Bruxellesu. No, kazao je da su na popisu osobe iz Rusije i s Krima te da se ukupan broj sankcioniranih popeo na 33.Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su u pripremi eventualne trgovinske i ekonomske mjera protiv Rusije, ako se s Krima nastavi širiti prema južnoj i istočnoj Ukrajini. “Mi smo spremni za početak treće faze ukoliko dođe do eskalacije u vezi Ukrajine, to su ekonomske sankcije”, kazala je Merkel, dodajući da su od Europske komisije zatražili da obavi pripreme za moguće sankcije.Reuters navodi da je odluka u skladu s onim što se očekivalo od EU koja je i dalje iza Sjedinjenih Američkih Država koje su na popis u četvrtak dodale 20 osoba i tvrtki, uključujući banke i oligarhe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.Podsjećaju da je jedan od glavnih problema Unije što odluke moraju jednoglasno podržati sve zemlje članice, od kojih su neke ovisne o ruskoj nafti i plinu ili s Moskvom imaju bliske trgovinske i poslovne veze.Istodobno EU planira potpisati sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, obećavajući bliže političke i trgovinske veze koje će Ukrajinu povezati s Europom i dovesti do gospodarskog rasta. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da EU također planira dovršiti slične sporazume s Moldavijom i Gruzijom koje bi trebali potpisati do lipnja. To će poslati signal Rusiji da se EU zalaže za privlačenje tih bivših sovjetskih država te njihovo odmicanje od ruskog utjecaja, ističe Reuters.

U Bruxellesu potpisan sporazum s Ukrajinom

Europski čelnici na sastanku u Bruxellesu odlučili su proširiti sankcije Rusiji zbog aneksije Krima, dok je s Ukrajinom potpisan sporazum o približavanju.
Čelnici Europskog vijeća i Komisije potpisali su s ukrajinskim premijerom Arsenijom Jacenjukom ugovor o približavanju Ukrajine Europskoj uniji. Upravo je odbacivanje ovog približavanja potaknulo kijevske prosvjede koji su kulminirali krvoprolićem, a kasnije i ruskom aneksijom Krima. Ugovor bi ukrajinskoj privremenoj vladi trebao pružiti ne samo političku, nego i ekonomsku pomoć ukidanjem carina na uvoz.”Želimo biti dio velike europske obitelji i ovo je prvi veliki korak na postizanju konačnog ukrajinskog cilja, punopravnog članstva. Moja zemlja suočena je s brojnim političkim ekonomskim i vojnim izazovima i ovim ugovorom pokazat ćemo cijelom svijetu da smo zajedno da Ukrajina dijeli europske vrijednosti i da zajedno možemo biti uspješni”, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.
Osim europskih milijardu eura, i Japan je obećao ekonomski pomoći Ukrajinu s milijardu dolara. Potpisivanju ugovora prethodilo je europsko proširenje sankcije na još 12 ruskih dužnosnika koje se smatra odgovornima za krizu.Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov već je poručio kako su potezi nezakoniti.
Američki kongres predlaže pomoć Ukrajini bez MMF-a

Odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa u petak će predstaviti zakon o pomoći Ukrajini, no u njemu neće biti predložene reforme Međunarodnog monetarnog fonda (MFF) koje je zatražila Obamina administracija, a sadržane su i u prijedlogu koji je prihvatio Senat, objavio je Reuters pozivajući se na izvore u Kongresu.Zakon sadrži mnoge odredbe uključene u zakon koji je prošao vanjskopolitički odbor Senata, no ključna je razlika odsustvo MMF-ovih reformi, izjavio je pomoćnik u Kongresu koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten javno govoriti o legislativi.Prije nego što ga u konačnici potpiše predsjednik Barack Obama zakon mora proći parlamentarnu proceduru, ali i konferencijski odbor koji treba uskladiti njegove dvije verzije.Senatski vanjskopolitički odbor usvojio je zakon o pomoći Ukrajini, uz potporu demokrata i republikanaca, ranije ovog mjeseca. Uz potporu od milijarde dolara u kreditnim jamstvima Ukrajini sadrži i sankcije pojedinim Rusima i Ukrajincima, ekonomsku pomoć novoj vladi u Kijevu te reforme MMF-a.No, zakon nije došao na glasovanje pred cijeli Senat jer su neki republikanci zaključili da ne treba uključivati MMF. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku