hamburger-icon

Kliker.info

Nema promjene Vijeća ministara : SBB u “napadu” na Zvizdića i “ministra od spektakla”

Nema promjene Vijeća ministara : SBB u “napadu” na Zvizdića i “ministra od spektakla”

29 Februara
19:27 2016

DenissZviz4Uzalud negoduje SBB napadajući predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića izjavama kako ne radi dobro svoj posao. Iz SDA su se konačno oglasili, uz poruku da čvrsto stoje iza Zvizdića i da njegove smjene neće biti.

Ipak niko konkretno ne može reći kada će se desiti rekonstrukcija Vijeća ministara, iako svi koalicioni partneri tvrde kako su im odnosi odlični.

SBB nije zadovoljan stanjem na državnom nivou. Konkretno Denisom Zvizdićem. U Federaciji BiH je stanje dobro kažu, ali podsjetimo da su upravo iz SBB prije nekoliko mjeseci tražili i smjenu federalnog ministra unutrašnjih poslova, također člana SDA, Aljoše Čampare. Nijedno ni drugo nisu dobili. SDA odgovara…

“Gospodin Zvizdić je stao na čelo Vijeća ministara u jednom vrlo turbulentnom teškom vremenu i od ranije neučinkovitog Vijeća ministara napravio produktivnu vladu koja je dala sasvim solidne rezultate u vremenu u kojem se nalazimo. Stranka demokratske akcije stoji iza svoga potpredsjednika”, ističe Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Ideja o smjeni Zvizdića ne odgovara ni Savezu za promjene.

“To bi podrazumijevalo novog mandatara, a njega nema bez moje saglasnosti. Dakle, tu ima previše špekulacija”, navodi Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

IZ SBB-a su se večeras oglasili da neće tražiti smjenu Zvizdića.

“Što se tiče dogovorene koalicije na svim nivoima, SBB ostaje principijelan partner. Istina je da u našoj partiji žele da Vijeće ministara BiH bude efikasnije i odgovornije prema reformskom putu naše zemlje, kao i obećanjima datim našim građanima. U tom smislu, iako predsjedavajući Zvizdić mora raditi još bolje, SBB sigurno neće pokrenuti pitanja povjerenja državnoj vladi i predsjedavajućem, jer smatra da ta vrsta nestabilnosti nije potrebna Bosni i Hercegovini”, naveo je Omer Čevra, portparol SBB-a.

Taktički potezi SBB ili stvarni, lični obračun s pojedincima iz SDA, o čemu je riječ, niko se ne usuđuje pretpostaviti. SBB trenutno drži poziciju poluopozicione stranke. Istovremeno napada i učestvuje u vlasti. To nije demokratska praksa, smatra nevladin sekor.

“Objektivno VM BiH ne smije da radi u krnjem sastavu. Neko sutra može osporiti i ustavnost i legitimitet. Ovo mora brzo da se riješi ili će SBB ući u punom kapacitetu kako je to dogovoreno ili će slabiti koalicioni odnosi i dovesti do otvaranja pandorine kutije koja se zove drugačija parlamentarna većina”, smatra Adis Arapović iz CCI-ja.

SBB-ovih napada nije pošteđen ni ministar Saveza za promjene Dragan Mektić. Ministar od spektakla, kako ga je nazvao Dnevni avaz, a SBB-ovi zastupnici u Državnom parlamentu, napadali nakon hapšenja Fahrudina Radončića, izjavama u kojima najavljuje hapšenja, vrši pritisak na pravosuđe. U Mektićevu odbranu još niko nije stao, ali je zato Mektić suspendovao s posla SBB-ovog Bakira Dautbašića, što bi mogao biti znak da kandidat za ministra u Vijeću možda neće dobiti podršku Saveza za promjene u Parlamentu. To bi značilo da za rekonstrukciju trebaju glasovi SNSD-a.

“S vremena na vrijeme se tom zastavicom maše u javnosti i to najčešće radi lider HDZ-a. On zna zašto to radi. Ne mislim da to bilo kome donosi korist, nego to koristi kao hladno oružje u latentnom ratu između njega i SDA s jedne i njega i Saveza za promjene s druge strane”, tvrdi Arapović.

Teško se Čović odriče dugogodišnje saradnje s Miloradom Dodikom, čak i kada nisu zajedno u vlasti. Pa je tako shvatio njegovu pobunu zbog mehanizma koordinacije, najavio zajednički susret, pa se s Dodikom krajnje tajno sastao u Trebinju. O čemu su pričali, šta su dogovorili, niko ne zna. Ali iz SDA ponavljaju da je uzaludno mahanje zastavom na kojoj piše SNSD.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku