hamburger-icon

Kliker.info

Nema konsenzusa : Odgođena sjednica PIC-a oko referenduma u RS

Nema konsenzusa : Odgođena sjednica PIC-a oko referenduma u RS

22 Augusta
20:31 2016

PIKSastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) neće biti održan sutra, kako je bilo najavljeno, potvrdili su iz Ureda visokog predstavnika za RSE.Ambasadori PIC-a trebali su da raspravljaju o održavanju referendumu o Danu Republike Srpske.

“Dodatne konsultacije su u toku, a o novom terminu održavanja satasnka, javnost će biti naknadno informirana”, rekli su iz OHR-a.

Iz OHR-a već su ranije saopćili da je referendum u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnom sporazumu i da se njime bosanskoercegovački entitet Republika Srpska gura u izolaciju.

Međutim, u PIC-u ne postoji saglasnost da je referendum antidejtonska aktivnost. Rusija se oštro protivi takvom tumačenju stvari, jasno ističući da je referendum demokratsko pravo građana u Republici Srpskoj.

Zbog nepostojanja konsenzusa, upućeni su vjerovali da bi odluke PIC-a, i da je sjednica zakazana za sutra, bile nedorečene, bez bilo kakavih mjera protiv onih koji krše dejtonski Ustav, a posebno da nikakva zabrana održavanja referenduma ne dolazi u pitanje.

(Kliker.info-RSE)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku