hamburger-icon

Kliker.info

Neki novi Inzko : Daytonski sporazum nikome ne daje pravo da osporava državu

Neki novi Inzko : Daytonski sporazum nikome ne daje pravo da osporava državu

07 Novembra
16:44 2020
Daytonski mirovni sporazum “nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas učesnicima međunarodne konferencije.

Obrativši im se na online simpoziju o naslijeđu Daytonskog mirovnog sporazuma u organizaciji Yale univerziteta i njegovog studijskog programa o genocidu te Akademskog ureda Državnog univerziteta južnog Connecticuta, visoki predstavnik je rekao da “u anketi za anketom, građani BiH govore da je nepostojanje vladavine prava najveća prijetnja svakodnevnom životu u ovoj zemlji.”

Rekao je da je osporavanje ili ignorisanje sudskih odluka “rak rana koja će uništiti politiku Bosne i Hercegovine ukoliko ne bude odstranjena”.

– Dok se približavamo 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma, možemo se osvrnuti na niz postignuća koja su unaprijedili život građana BiH. Prvo od njih, temeljni cilj Sporazuma, jeste mir – rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da je u poslijeratnom periodu proveden niz reformi koje su “Bosni i Hercegovini dale institucionalnu i zakonsku infrastrukturu potrebnu da ona funkcionira kao moderna demokratija”,  te da se iz toga da zaključiti “da je napredak moguć. Greške se mogu ispraviti a teški problemi se mogu riješiti”.

Međutim, također je naglasio da Bosna i Hercegovina danas stagnira.

 – Njeni mladi odlaze, a njene glavne političke stranke zapele su u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije. U cijelom javnom sektoru savjesni nastavnici, državni službenici, komunalni radnici, policajci i mnogi drugi svaki dan vrijedno i dobro koriste teško stečeno znanje, ali ne dobijaju adekvatnu naknadu iz neodgovarajućih budžeta i od glomazne administracije – naveo je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da takva situacija nije neminovni rezultat poslijeratnog rješenja, i da “upravo kako je međunarodna zajednica, pod koordinacijom OHR-a, uspješno realizirala ključne elemente oporavka u prvoj deceniji poslije rata, ona može uspješno doprinijeti i provođenju temeljnih društvenih i političkih promjena danas”.

Rekao je da su se bh. građani “suprotstavili najgrubljim ispadima njihovih političkih predstavnika – ispoljavajući u svakodnevnom životu pristojnost koja je često odsutna u političkom životu” i da “ti građani, uz čvrstu i dosljednu podršku međunarodnih partnera mogu postaviti zemlju na novi kurs”.

Visoki predstavnik je rekao da “akteri na lokalnom nivou – građani aktivisti i nevladine organizacije imaju energiju i legitimitet da donesu stvarne i pozitivne promjene ukoliko im mi pružimo ruku saradnje”.

Rekao je da je Evropska unija “nesumnjivo najistaknutiji partner Bosne i Hercegovine kada se radi o pružanju pomoći BiH u cilju njenog napredovanja prema nivou prosperiteta i napretka koji vlada u drugim dijelovima evropskog kontinenta, a predstojeći općinski izbori mogu potaknuti brže odvijanje ovog dugoročnog procesa”, saopćeno je iz OHR-a.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Amir
  Amir 10 Novembra, 22:46

  eto ja sam musliman ali ja mislim da postkriminalna teroristicka drzava Bosna stvorena na pljacki naroda , kriminalu , agresiji i islamskim teroristickim zlocinima nikome ne daje pravo i zakonski ne moze da ima pravo da osporava gradjanima Jugoslavije ili Bosne pravo na samoodbranu i zakonsko procesiranje islamskih nacista terorista kriminalaca i postkriminalna Bosna nema pravo da ospori nezavisnu ekonomsku organizaciju i zivotnu bezbednost dece srpske etnicke grupe , a takodjer gradjani Evrope ne moraju da slusaju inckova govna i da tolerisu islamski terorizam i organizirani kriminal protiv covecanstva koji implementira tamo neki mali pacovski predstavnik nekakve strane privatne firme .

  Odgovori
 2. ORAO
  ORAO 11 Novembra, 15:51

  KAO PRVO, TI NISI MUSLIMAN, NEGO SI OKORJELI CETNIK JER TE TVOJ KOMENTAR OTKRIVA I VIDI SE DA PISES EKAVSKI STO ZNACI DA SI SRBIJANAC. SVE STO SI PISAO DA CINI BOSNA TO USTVARI CINI SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA A NAJVECI TERORISTI SU USTVARI SRBI KOJI SU UCINILI I DALJE CINE TEROR NAD BOSNJACIMA I KOJI SU IZVRSILI GENOCID NAD BOSNJACIMA ZA VRIJEME AGRESIJE NA BiH OD 1992 DO 1995 GODINE. TI SVOJE LAZI POKUSAJES DA PRETVORIS U ISTINU ALI TVOJE LAZI SU DAVNO IZLAPILE JER I MALO DIJETE ZNA DA SU SRBI IZVRSILI GENPCID NAD BOSNJACIMA I NEZAPACENI ZLOCIN U CITAVOJ BiH. BiH JE STARIJA DRZAVA OD SRBIJE A IMA I STARIJI BOSANSKI RIJECNIK OD SRPSKOG RIJECNIKA ZA 200 GODINA. ZACEPI USTA CETNICE I FASISTO I NE UPOREBLJAVAJ BOSNJACKA IMENA KADA PISES KOMENTARE JER SVAKI TVOJ KOMENTAR JE PROTIV BOSNJAKA I OSTALOG CIVILIZOVANOG NARODA.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku