hamburger-icon

Kliker.info

Neizvjesna izvjesnost : Na megdan Silajdžiću izlazi Bakir Izetbegović

Neizvjesna izvjesnost : Na megdan Silajdžiću izlazi Bakir Izetbegović

24 Juna
07:33 2010

Izgleda da je i najveća nepoznanica pred ovogodišnje opšte izbore riješena i da  će u ring 3. oktobra u meču za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH biti Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović.Prije desetak dana saopšteno je da će Stranka za BiH, sasvim očekivano, za člana Predsjedništva BiH kandidovati svog predsjednika Harisa Silajdžića koji se na toj funkciji nalazi od 2006. godine. S druge strane, iz SDA su dolazile različite informacije, spominjalo se nekoliko imena koja su u igri, ali ništa zvanično, pa se u svemu tome moglo prepoznati čak i samokandidovanje nekih članove te stranke. Kako saznajemo, bar do sinoć je bilo sasvim izvjesno da će kandidat SDA ipak biti Bakir Izetbegović, član Predsjedništva SDA i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Izvori „Sana" kažu da je Izetbegović itekako zainteresiran za funkciju člana Predsjedništva BiH, a nedavno je u nekim istupima  i sam je nagovijestio da bi do toga moglo doći. Isti izvori kažu da je on nedavno proveo jedan vikend sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA u Bosanskom Šamcu i da je upravo u rodnom gradu Tihića i Bakirovog oca Alije Izetbegovića sve riješeno.Nema nikakve sumnje da će okršaj između Silajdžića i Izetbegovića biti , sportskim riječnikom kazano, i derbi oktobarske utrke za članstvo u Predsjedništvu BiH.Inače, kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda su poznati: Željko Komšić (SDP), Martin Raguž ( HDZ 1990 – HSP), Borjana Krišto (HDZ) i Jerko Ivanković Lijanović ( Stranka za boljitak). Kada je riječ o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, potvrđena je kandidatura Mladena Ivanića (PDP), i još se čeka  da SNSD zvanično saopšti da je njegov kandidat Nebojša Radmanović. Moguće je da bude još nekih kandidata, ali će se glavna bitka voditi između Radmanovića i Ivanića.

Šta će uraditi reis           Bez obzira na atraktivnost utrke između Silajdžića i Izetbegovića, ne treba očekivati da će između njih sijevati varnice i da će jedan udarati ispod pojasa. Ovo zbog toga što su u jako dobrim odnosima,  dugo se i odlično poznaju, reklo bi se u detalje. Generalno gledajući, obojica su i na istom političkom fonu, uz potpuno nebitne nijanse.Naime, Alija Izetbegović uveo je u politiku i Silajdžića i svog sina Bakira i moglo bi se reći obojicu učio političkim vještinama, ostavljajući obojici u amanet da slijede njegov put.Silajdžić se, istina, razišao sa SDA u kojoj je dugo bio prvi do Alije i osnovao Stranku za BiH čiji je predsjednik. Bez obzira na taj razlaz, ostao je u prijateljskim vezama sa Izetbegovićem. S druge strane, Bakir Izetbegović je ostao vjeran SDA koju je osnovao njegov otac. Nakon što je u maju prošle godine na Kongresu SDA izgubio od Sulejmana Tihića u utrci za predsjednika stranke, bilo je priča da će napustiti SDA i formirati svoju stranku. Ispostavilo se da se radilo o špekulacijama. Uostalom, sam Izetbegović je svjestan da bi potpuno politički potonuo da napusti SDA jer bi to među članstvom te stranke bilo protumačeno kao  odricanje od

Djela njegovog oca.      Zbog toga je više  za očekivati da će „proključati navijačke strasti", ali i da će sebi, svejedno da li svojevoljno ili ne, ulogu udarača dodijeliti oni koji bi da budu izvršioci poslova jednog ili drugog.Svakako da će biti posebno zanimljivo kako će se u svemu ovome ponašati Islamska zajednica u BiH, prvenstveno reisu-l-ulema Mustafa Cerić, odnosno na čiju će se stranu staviti – Silajdžića ili Izetbegovića. Jasno je da se reisu neće biti lako odlučiti s obzirom na veze koje ima s jednim i s drugim. On je uoči izbora 2006. favorizovao Silajdžića u odnosu na Tihića za člana Predsjedništva BiH. Hoće li i sada tako uraditi što bi značilo guranje u stranu Izetbegovića, a time posredno i njegovog oca Aliju koji je za života itekako zadužio reisa? Već se mogu čuti mišljenja da se ne treba iznenaditi ako reis Cerić sada okrene leđa Silajdžiću i SDA. Naime, prema nekim izvorima, on će lobirati za Bakira Izetbegovića i za stranku koju je osnovao Fahrudin Radončić s obzirom na privatne unosne poslovno-finansijske veze s Radončićem.

Silajdžić                  Haris Silajdžić rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za arapski jezik i islamske studije u Libiji, a doktorirao s temom o američko-albanskim odnosima. Radio je kao univerzitetski profesor u Prištini i Sarajevu, a uz to je i gost predavač na nekoliko univerziteta u svijetu. Bio je na funkcijama ministra vanjskih poslova RBiH, premijera Vlade RbiH i aktuelni je predsjedavajući Predsjedništva BiH.U svom imovinskom kartonu iz 2006. naveo je da posjeduje stan u Sarajevu čija je vrijednost 70.000 maraka i da je sa sestrom Sadžidom nadzidao stan u Sarajevu vrijedan 270.000 maraka koji ona koristi. Naveo je da ne posjeduje dionice, nekretnine i automobil i da njegova supruga Maja i sin Mirza nemaju nikakvih prihoda.

Izetbegović                Bakir Izetbegović rođen je 1956. godine u sarajevu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Bio je direktor Zavoda za izgradnju kantona sarajevo, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i poslanik u Parlamentu FBiH. Od 2006. je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.U imovinskom kartonu iz 2006. naveo je da posjeduje automobil vrijedan 30.000 maraka, a njegova supruga Sebija s kojom ima kćerku Jasminu, automobil vrijedan 40.000 maraka. Njih dvoje su suvlasnici petosobnog stana od 134 kvadrata u Sarajevu i voćnjaka i kuće u sarajevskom naselju  Poljine. Njegova supruga je direktorica ginekološko-akušerskih disciplina Kliničkog centra Koševo.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku