hamburger-icon

Kliker.info

Neispunjeno obećanje : Kada će “tsunami” ministra Radončića

Neispunjeno obećanje : Kada će “tsunami” ministra Radončića

07 Februara
07:49 2014

Fahrudin12 Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić najavio je koncem prošle godine pravi “tsunami” u borbi protiv korupcije i kriminala u BiH. Iako je već veljača, od toga obećanja za sada nema ništa. Naravno šira i koordinirana akcija u borbi protiv tako rasprostranjenoga zla kao što su korupcija i kriminal nije samo stvar policijskih agencija, nego i terapijska zadaća cijele društvene zajednice. Zbog podijeljenosti društva po gotovo svim šavovima te politički i teritorijalno pa i policijski na dva entiteta, suprotstavljanje organiziranom kriminalu i korupciji je znatno kompliciranije i redovito se ispolitizira. Za borbu protiv kriminala, korupcije i terorizma je zadužena SIPA. S obzirom da je na čelu te agencije Goran Zubac, navodno blizak opciji Milorada Dodika, sve je više i policijskih dužnosnika i analitičara u FBiH koji smatraju da Zubac sve čini da spriječi bilo kakve istrage i policijske akcije na području RS-a uperene protiv tzv. krupnih riba i osoba koje su možda počinile teška kaznena djela iz oblasti kriminala i korupcije, a koje su bliske vladajućim krugovima u RS-u. Nitko razuman i upućen ne može osporiti da takvih udruženih grešnika nema. U cijeloj priči je jako zanimljiva uloga državnoga ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

Obećanja i izbori

Kao ministar, dakle najodgovornija osoba, Radončić do sljedećih izbora naprosto mora napraviti nešto spektakularno u razračunavanju s organiziranim kriminalom i korupcijom. To bi obilježilo njegovo ‘ministrovanje’, a Savezu za bolju budućnost donijelo pozamašni kredibilitet i vjetar u leđa na jesenjim izborima. Državni ministar sigurnosti nema izravnih operativnih nadležnosti, ali s obzirom da mu, u neku ruku, polaže račune o svome radu ravnatelj SIPA-e Goran Zubac, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ipak ima primjerene mehanizme za tu presudnu borbu za uspostavu reda u državi. Kao lideru Stranke za bolju budućnost koja ima velikih ambicija na sljedećim izborima Radončiću je, po mnogima, od presudne važnosti ispuniti dana obećanja. To znači da će do listopada morati sve učiniti da, naročito SIPA, a i neke druge policijske agencije i na nižim razinama provedu nekoliko opsežnih akcija i uhite okorjele kriminalce ili neke poznatije osobe koje su se ogriješile o korupciju i uzimale mito u velikim iznosima i mutnim financijskim poslovima povezanim, prije svega, s državnim novcem. Ako bude političke volje, odlučnosti i dobre organiziranosti Fahrudinu Radončiću i njegovim podređenim policijskim šefovima to i neće biti pretjerano teško izvesti. Jer, korupcija je toliko uzela maha i toliko je prepoznatljiva u svim životnim sferama pa je i običnim ljudima lako uočiti da se obrću veliki novci.

Prepreke

Ako Radončić bude predvodio i podupirao masovnija uhićenja kriminalaca među kojima svakako mora biti krupnih riba iz političkoga i javnoga života, njegove će izborne šanse rapidno porasti. U suprotnom, ako kojim slučajem izigra dana obećanja, birači će se osjećati prevarenim i lako je moguće da SBB ne prođe na izborima onako kako to sada zamišlja bez obzira što će Radončić sigurno upriličiti modernu i dobru izbornu kampanju. Za sada nema ništa konkretnoga na vidiku makar se nekako povremeno i pomalo stidljivo u istupima i medijskim natpisima naziru moguće mete policijskih upada poput, primjerice, nekih javnih kompanija bh. farmaceutske industrije, trgovine oružjem, javnih nabava pa i privatnih kompanija koje duguju višemilijunske iznose za neplaćanje PDV, carina i drugih poreza. Tu čak ima i niže razrednih ministara. Dvije ozbiljne stvari ili prepreke ipak ne idu na ruku ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću. Kao prvo, odavno su narušene zdrave relacije između dviju ključnih poluga u istragama oko organiziranoga kriminala i korupcije, SIPA-e i Tužiteljstva BiH što se jasno demonstrira u slučaju Šemsudina Mehmedovića, odnosno pronalasku ogromnih količina zakopanoga oružja. I druga stvar koja je stalno pod povećalom i sumnjom, ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač ju je javno plasirao, jest odnos Gorana Zupca spram organiziranih moćnih kriminalnih skupina na području RS-a. U tom entitetu praktično i nema aktivnoga djelovanja SIPA-e. Kada bi to doista bila smišljena strategija opstrukcije od prvoga čovjeka te agencije, to ne bi nikako odgovaralo Radončiću jer bi ga bošnjačka javnost razapela zbog češljanja samo Federacije gdje su “bošnjački kriminalci” i korupcionaši najbrojniji. No, to su sve stvari koje Radončić razumije, ali dao je obećanje za “tsunami” i mora pokazati svoju vjerodostojnost. Bez spektakularnih neselektivnih uhićenja šanse SBB-a na izborima bit će daleko manje. Javnost je sve nestrpljivija i traži masovne policijske racije i zaustavljanje pljačke države i ljudi.

 A.Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku