hamburger-icon

Kliker.info

Negiranje genocida : Vlada RS stavlila van snage Izvještaj Komisije o Srebrenici

Negiranje genocida : Vlada RS stavlila van snage Izvještaj Komisije o Srebrenici

18 Augusta
15:02 2018

Vlada Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici stavila van snage izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banja Luci juna i 15. oktobra 2004. godine i zaključak Vlade RS-a sa 16. posebne sjednice održane 29. oktobra 2004. godine.

Osim toga van snage stavljeni su i izvještaji Radne grupe Vlade RS-a donesene dana 30. marta i 30. septembra 2005. godine za sprovođenje zaključaka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu sa svim prilozima i zaključak Vlade RS-a od 31.marta 2005. godine.

“U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada RS-a formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine. Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem”, zaključeno je danas na sjednici Vlade RS-a.

Osim toga Vlada RS-a odlučila je i da formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine čiji će se sastav i zadaci odrediti se posebnim rješenjem.

Ova komisija formira se u cilju “objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog neispunjenja naloga Doma za ljudska prava BiH od Vlade Federacije BiH”.

“Zadužuje se Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija iz prethodnih tačaka”, zaključeno je na sjednici Vlade RS-a.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku