hamburger-icon

Kliker.info

Nedžad Branković: Jesam za privatizaciju BH Telecoma

Nedžad Branković: Jesam za privatizaciju BH Telecoma

23 Jula
11:18 2007

Nedžad Branković, nakon više od sto dana na čelu Vlade Federacije BiH, u razgovoru za "Nezavisne" tvrdi da se od prodaje državnog kapitala u najveæim firmama može obezbijediti novac za sve kapitalne projekte u FBiH. Ističe da æe se federalna vlada od sada permanentno boriti za radnička prava.

NN: U RS uspješno je izvršeno nekoliko velikih privatizacija. Zašto svaka iole veća privatizacija u FBiH mora završiti skandalom?

BRANKOVIĆ: To jedino mogu protumačiti činjenicom da je FBiH kvalitetniji prostor za demokratiju i pluralizam interesa. Možda ljudi ovdje slobodnije govore o onom šta misle i javno se izjašnjavaju o pojavama na koje imaju potrebu da ukažu. Ja tu slobodu u komunikaciji i slobodu u mišljenju pozdravljam kao pozitivnu pojavu jer niko ne smije da bude previše siguran u svoje poteze. Kada čovjek osjeti da apsolutno vlada, to onda nije dobro za njega.

NN: Je li realno očivati da će privatizacija "Aluminija" biti oborena s obzirom na tužbu korporacije iz Litvanije?

BRANKOVIĆ: Proces provođenja prodaje državnog kapitala "Aluminija" je u toku. Bilo kakav javni komentar, pogotovo premijera FBiH, mogao bi biti protumačen kao miješanje u proces koji je u toku. Taj proces provodi komisija koja je jasno definisana sporazumom koji je verificiran od strane Vlade FBiH, te bi moj komentar mogao biti protumačen na razne načine.

NN: Ako privatizacija bude oborena onda je to znak demokratskog okruženja u FBiH o kojem ste govorili?

BRANKOVIĆ: Sve su to predviđene pozicije u proceduri postupka privatizacije. Neka procedure i mjerodavne institucije komentarišu i određuju sudbinu ovog procesa privatizacije.

NN: Vaš zamjenik Vjekoslav Bevanda izjasnio se za prodaju "BH Telecoma", dok je ministar prometa i komunikacija izrazio svoje nezadovoljstvom poslovanjem ovog preduzeća?

BRANKOVIĆ: Tu imamo dva pitanja, poslovanje "Telecoma" i privatizaciju državnog kapitala u ovom preduzeću. Prema izvještaju koji je bio na sjednici Vlade o poslovanju javnih preduzeća u prošloj godini bio je i izvještaj o poslovanju "BH Telecoma". Neki procesi i poslovi u ovom preduzeæu su se mogli efikasnije obavljati. Uvažavajući i određene poremećaje na tržištu nismo mogli da ne primijetimo pad dobiti i dividende u "BH Telecomu". Za vlasnika je to dovoljan alarm da analizira način upravljanja kompanijom.

NN: U kojoj je mjeri to alarmantno i imate li možda neke podatke koliko su mogli više zaraditi?

BRANKOVIĆ: To je posao resornog ministra, posao Skupštine i Nadzornog odbora kompanije i ne bih u detalje ulazio.

NN: Šta je sa privatizacijom "BH Telecoma"?

BRANKOVIĆ: Moj stav je da ukoliko je to privatizacija radi prodaje kapitala – ja nisam za prodaju. Meðutim, ukoliko je privatizacija u funkciji instrumenta da ubrzamo naš razvoj – jesam za privatizaciju. Vidimo kakvo je užasno stanje u oblasti zdravstva, školstva, u osnovnoj baznoj infrastrukturi od koje zavisi ukupan ambijent za život u FBiH. Dovoljno je pogledati samo cestu od Sarajeva do Tuzle za koju nam je potrebno pola milijarde KM. To su ceste i projekti koji su neophodni, ne sutra, nego juče. Te potrebe možemo situirati samo od velikih potencijala koje imamo u neprivatiziranom državnom kapitalu. Odluka o privatizaciji "Telecoma" nije odluka o prodaju kapitala, već hoćemo li se razvijati 30 godina ili ćemo naš razvoj ubrzati da u osnovnim potrebama traje šest do sedam godina.

NN: Znači, novac od prodaje "Telecoma" bi išao u te svrhe?

BRANKOVIĆ: Najveći dio ovih prioriteta koje ima ova država, koje ima FBiH, se mogu situirati od novca koji se može dobiti privatizacijom.

NN: Stiče se dojam da se držite podalje od sukoba između ministra energetike Vahida Heće i direktora "Elektroprivrede BiH" Envera Krese. Šta će Vlada uraditi da se stanje u ovom preduzeću normalizuje?

BRANKOVIĆ: Stav Vlade je potpuno jasan. Podržavamo ministra jer je on u ime vlasnika kapitala zadužen za upravljanje kapitalom u toj kompaniji. Nažalost, to se svodi na neki sukob ministra i direktora jedne javne kompanije. Priča o tom sukobu je malo neprilična. Zamislite da imate privatnog vlasnika elektroprivrede i onda nadzorni odbor koji imenuje privatni vlasnik i menadžment kažu: "Mi nećemo provoditi tvoju poslovnu politiku, jer ti nisi dobronamjeran prema svom kapitalu". Ne treba ovu priču prenositi na teren imena ministara i stranačkih opcija kojima pripadaju, već na odnos vlasnika prema onima koji u ime vlasnika obavljaju posao upravljanja.

NN: Ukazuje li nemogućnost rješavanja ovog problema na manjak autoriteta kod Vlade?

BRANKOVIĆ: To se može nazvati ili manjak autoriteta ili nepoštovanje instituta vlasnika i vlasništva i drugih zakona koji definišu upravljanje državnom imovinom. Ovaj slučaj pokazuje koliko imamo posla i koliko imamo da radimo na zakonima koji objektivno onemoguæuju efikasno upravljanje državnom imovinom.

NN: Vlada je usvojila Prijedlog zakona o RTV servisu FBiH, ali su hrvatski ministri bili preglasani te će zakon najvjerovatnije biti oboren na sjednici parlamenta.

BRANKOVIĆ: To je jedan od važnih zakona i jedan je od 16 uslova EU postavljen pred našu državu. Vlada je izvršni organ vlasti i kada glasamo o određenim projektima ne prebrojavamo se ko je iz kog naroda glasao. Za ovaj zakon je bio dovoljan broj glasova da se on mogao utvrditi kao dokument koji može iæi u parlament. U parlamentu se štite i druga prava i vitalni nacionalni interesi i to će biti posao parlamenta i drugih institucija. U ovom tekstu zakona ugradili smo one nedostatke koje je uoèio i Ustavni sud FBiH. Mi smo svoj dio obavili i ispoštovali.

NN: U Vladi RS ističu da je ekonomski boljitak prioritet rada, te da je ovaj entitet "bolji dio BiH". Postoji li moguænost da se razvije takmičarski duh izmeðu vlada FBiH i RS?

BRANKOVIĆ: Ne treba da bude takve konkurencije. Treba da budemo vlade koje treba da stvore jednake prilike, jednake uslove za život svim građanima u BiH bez obzira u kom entitetu žive. Treba puno više da radimo. Potrebno je definisati zajedničke mehanizme. Moramo definisati jednake prilike i uslove rada jer utakmica "ko je bolji entitet" nema smisla. Ako je nekome stalo, evo, prvi ću reći da je neko bolji entitet.    Davud Muminović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku