hamburger-icon

Kliker.info

Nedžad Branković : Federalnu vladu kritikuju nestručni ljudi

Nedžad Branković : Federalnu vladu kritikuju nestručni ljudi

21 Oktobra
19:08 2008

Vlada FBiH u protekle dvije godine radila je dobro, onoliko koliko je mogla sama, bez zakonodavne i političke vlasti, tvrdi premijer Federacije BiH Nedžad Branković."Ipak, niko u Vladu nije došao konkursom, to je politika stranaka", dodaje Branković.Ističe da krupne Vladine projekte kritikuju nestručni ljudi, dok on kao premijer nema priliku da na javnoj televiziji objasni šta Vlada radi.

NN: Da li je u ovom trenutku potrebna rekonstrukcija Vlade FBiH?

BRANKOVIĆ: Prema Ustavu FBiH, premijer upravlja radom Vlade, ali šefovi izvršne vlasti su predsjednik i dopredsjednici FBiH. Premijer nije mandatar nego menadžer programa rada Vlade. Prema tome, ocjena rada članova Vlade pripada onima koji su je imenovali.

NN: Ali da li je potrebna rekonstrukcija, jeste li Vi zadovoljni realizacijom mandatnog programa ili ovogodišnjeg plana?

BRANKOVIĆ: Realizacija mandatnog programa je predviđala aktivnosti i političke i izvršne i zakonodavne vlasti. Ono što je Vlada FBiH mogla samostalno, bez zakonodavne i političke vlasti, to je uradila i tu je pratila mandatni program. Ukupan ambijent je bio opterećen političkim razlikama i pripremama lokalnih izbora.Uz sve to, stanje javnosti je tako da se veoma jednostavno daju procjene određenih krupnih poteza i od nekompetentnih ljudi. Oni dobiju veliki medijski prostor. Ne pamtim da sam kao premijer imao jednosatnu emisiju na javnoj televiziji da objasnim suštinu Vladinih poteza i odluka, nego obično komentari premijera i ministara idu kao prilozi autorskim radovima urednika.

NN: S obzirom na to da jasno razdvajate političku, zakonodavnu i izvršnu vlast, ko Vladi FBiH pravi najviše problema?

BRANKOVIĆ: Ne mogu o tome govoriti jer sve tri vlasti imaju svoje nadležnosti i svoje instrumentarije, mogu govoriti samo o Vladi.

NN: Jedno od najkrupnijih najava ove vlade je bila politika privatizacije i privatizacija telekoma, a sada imamo situaciju da je Vlada to definisala, pa povukla iz Parlamenta FBiH?

BRANKOVIĆ: To nije povučeno, u Parlamentu FBiH je i čeka da bude uvršteno na dnevni red jedne od sjednica.

NN: Da li se možda čeka dogovor političke vlasti?

BRANKOVIĆ: Politička vlast uvažava određene poruke javnog mnjenja, ali ja smatram da smo svi na gubitku zbog prolongiranja tih odluka. Bez tog prolongiranja smo mogli sa manje straha dočekati ovu finansijsku krizu, imali bismo vlastite pare u vlastitoj razvojnoj banci i imali bismo kredite i garancije za vlastite plasmane, jeftiniji novac za privredu. Ali ovdje se fokus privatizacije telekoma sveo na promjenu vlasnika, a ne na koncept koji je Vlada ponudila i čime je mogla obezbijediti vlasititi novac.

NN: Ali ko je odgovoran, o toj privatizaciji pričamo mjesecima?

BRANKOVIĆ: Moj posao je da radim ono za šta je nadležan premijer, a drugi nivoi vlasti, politička i zakonodavna neka o tome odlučuju.

NN: Postoji li mogućnost da projekat gradnje osam novih energetskih objekata, vrijednih oko sedam milijardi KM, bude vraćen na početak procedure? To je tražio i Sulejman Tihić, predsjednik SDA?

BRANKOVIĆ: O tome će odlučiti Parlament FBiH. Sve te odluke stupaju na snagu tek kada se o njima izjasni parlament.

NN: Šta je sa privatizacijom "Aluminija"?

BRANKOVIĆ: Povjerenstvo za prodaju 88 posto kapitala u tom kombinatu treba da da jasan odgovor da li, ako donesemo odluku o najpovoljnijem ponuđaču, Registracioni sud može uvažiti tu odluku. To je važno pravno pitanje i kada dobijemo jasan odgovor, biće i konačna odluka.

NN: Ali Komisija je, preko Ministarstva energetike, Vladi FBiH uputila sugestiju da Agenciji za privatizaciju izda nalog da donese rješenje o privatizaciji. Bez toga je potrebna sjednica Skupštine dioničara "Aluminija", ali i sporazum između Vlade i Uprave kombinata ističe 8. novembra…

BRANKOVIĆ: Nisam dobio tu informaciju, ali su iz NO "Aluminija" tražili sazivanje sjednice Skupštine da bi riješili neka tehnička pitanja.

NN: Vladi FBiH se prigovara da ne vodi na isti način računa o područjima sa bošnjačkom i hrvatskom većinom. Kao primjer se navodi zastoj u privatizaciji "Aluminija" i saniranje "Krivaje" ili rudnika?

BRANKOVIĆ: To su netačne teze. Treba pogledati i druge pokazatelje poput distribucija budžetskih transfera što o Vladi FBiH govori nešto sasvim drugo i to u korist Vlada FBiH. Vodimo računa o razvoju nerazvijenih područja, ne vodimo se principom da se ubrana sredstva vrate isključivo tamo gdje su ubrana.

NN: Predsjednik SDA Sulejman Tihić nije zadovoljan nekim resorima u Vladi FBiH, ali se nije htio izjašnjavati o Vašem radu. Kako to razumijete?

BRANKOVIĆ: Nismo o tome razgovarali, ali očekujem da će ti razgovori biti vođeni ovih dana. Nadam se da će se o tome izvesti egzaktni parametri, a oni govore da za ove dvije godine imamo trend rasta broja zaposlenih, pada nezaposlenosti, rastu penzije i to zbog aktivnosti Vlade na suzbijanju sivog tržišta rada. Imamo građevinske radove, sanirali smo "Krivaju"… A kada smo došli na vlast bilo je najavljeno vruće proljeće, pa vruće ljeto i sada se to sve ohladilo, pa je valjda postalo dosadno. Spreman sam na egzaktne pokazatelje rezultata ove vlade jer ih imam, ali ipak niko u Vladu nije došao konkursom, to je politika stranaka.

NN: Potpredsjednik SDA, iz koje i Vi dolazite, Bakir Izetbegović, je izjavio da ste "poslušni, zreli i disciplinovani". Doživljavate li to kao komplimet?

BRANKOVIĆ: Apsolutno!

Izbori usporili pregovore sa Vladom RS

NN: Sa Vladom RS imate otvorena pitanja funkcionisanja "Elektroprenosa BiH" i jahorinski dogovor o formiranju zajedničke kompanije koja bi gradila hidroelektranu na rijeci Ugar.

BRANKOVIĆ: Te inicijative su bile usporene zbog određenih političkih dešavanja i zbog izbora, koji su sva politička pregovaranja usporili za šest do devet mjeseci. Period do narednih izbora moramo intenzivno koristiti. Izbori mobilišu interesovanje i građana i medija i niko u tom dijelu ne može kazati da ne miješa i politička pitanja i projekte različitih nivoa vlasti jer ovo je mali prostor i mali broj građana i nemoguće je odvojiti te aktivnosti.  Rubina Čengić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku