hamburger-icon

Kliker.info

Nedžad Ahatović o pozadini vježbe “Slovenski štit” : “Vježba srbijanske i ruske vojske usmjerena je protiv NATO-a “

Nedžad Ahatović o pozadini vježbe “Slovenski štit” : “Vježba srbijanske i ruske vojske usmjerena je protiv NATO-a “

28 Oktobra
06:00 2019

Dopremanje PZO kapaciteta superiornih tehničko-taktičkih karakteristika i borbenih mogućnosti, vježbanje na tim sistemima i uspostava, obuka i održavanje nivoa upotrebljivosti ukupnih kapaciteta interoperabilnosti PZO sistema Srbije sa Ruskom Federacijom je više nego očigledna provokacija usmjerena prema Sjevernoatlanskoj vojnoj alijansi.

Kazao je ovo za Vijesti.ba stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović.

Podsjećamo, raketni protuavionski sistemi “S-400” i “Pantsir”, oružanih snaga Ruske Federacije, u četvrtak su stigli u Srbiju gdje će učestvovati u zajedničkoj vježbi srpske i ruske vojske “Slavenski štit”. Po završetku višednevne vježbe, “Pantsir’ će ostati u Srbiji, dok će “S-400” biti vraćen u Rusiju.

“Protuavionski raketno-topnički sistem  „Pantsir“ S1/SA-22 Grayhound malog dometa je sofisticirani potpuno autonomni tzv. trupni sistem PZO-a namijenjen u prvom redu zaštiti kopnenih trupa, posebno oklopnih jedinica u pokretu od napada helikoptera, dronova i aviona iz brišućeg leta”, kaže Ahatović.

On podsjeća da je testiran u Siriji i prema ruskim podacima pokazo je izvanredne rezultate u odbrani stacionarnih objekata posebno od krstarećih projektila Tomahawk.

“Protuavionski radarsko-raketni sistem S-400 je nakon uvođenja u operativnu upotrebu, pored nuklearnog oružja, postao najznačajnije strateško oružano sredstvo za odvraćanje od agresije sa kojim raspolaže Ruska Federacija”, napominje naš sagovornik.

Ahatović kaže da je osnovna prednost sistema činjenica da se iz marševskog poretka raspoređuje na vatreni položaj za ukupno pet minuta.

“Osmatračkoj radarskoj mreži koja djeluje u okviru diviziona, dovoljno je 12 sekundi rada da u pokretu otkrije 200 ciljeva na visinama od 25 do 100.000 metara i na daljinama od 600 km a uz korištenje radarskog sistema daljeg dejstva NEBO M i više”, pojašnjava on.

Ahatović kaže da kompletan sistem može da gađa ukupno 48 ciljeva u zraku bilo da se radi o avionima, STEALTH avionima, raketama zemlja zemlja ili krstarećim projektilima na daljinama od 200 – 400 km sa 96 raketa, dakle po dvije rakete za svaki cilj.

“Opaljenje raketne salve svih 96 raketa, kompletan divizion vrši za manje od 90 sekundi. Tačnost prvog pogotka rakete je 98 posto”, kaže on.

Rezultat takve saradnje, prema Ahatovićevom mišljenju, je mogućnost brzog zatvaranja ovog djela zračnog prostora Evrope za djelovanje zračnih koridora NATO-a i uspostava strateške prednosti u kontroli zračnog prostora ukoliko želite vojno djelovati na kopnu.

“Ako krene vojna intervencija Srbije uz podršku Rusije na Kosovu ili u BiH, brzim razmještanjem ovako sofisticiranih kapaciteta protuzračne odbrane spriječit će se svaka mogućnost vojne intervencije NATO-a koja obično kreće sa zračnim udarima”, kaže on.

Postavlja se pitanje šta to treba da znači, dodaje Ahatović.

“Ako smo prije dvadeset godina rezultat minimalne srpsko-ruske vojne saradnje u poboljšanju stare protuzračne odbrane bivše JNA gledali u kršu koji je ostao iza srušenog nevidljivog F-117 u jednoj njivi kod sela Buđanovci 28.3.1999. godine, šta očekivati danas sa mogučnošću brzog raspoređivanja u Srbiji najmodernijih PZO sistema u svijetu”, zaključuje Nedžad Ahatović.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

3 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 28 Oktobra, 20:01

  VALJDA VAM JE SAD JASNO ZAŠTO SU DOŠLI,A TO JE DA SE STANE NA PUT ŠIPTARIMA KOJI ZADNJIH STO IPEDESET GODINA JURIŠAJU NA SVETU SRPSKU ZEMLJU I KAD SU PRIMANI KAO GOSTI NISU SE TAKO PONAŠALI PA ĆE ZATO MORATI DA ODU SVI DO JEDNOG I TO ZA SVA VREMENA. I VAMA PREPORUČUJEM DA NE SVOJATATE ONO ŠTO JE NAŠE NPR REPUBLIKU SRPSKU MOGLI BI SE LOŠE PROVESTI.SVI KOJI MISLE DA JE NATO GARANT NEKA SE ZAPITAJU KAKO RUSI PROĐU KROZ NJIHOVU TERITORIJU KAO KROZ SIR A ONI SAZNAJU TEK KAD OVI TO POKAŽU NA BATAJNICI.SAMO ILUSTRACIJA ZA KOMŠIĆA I OSTALE ŠTO SU ZAPELI ZA AKCIONI PLAN.DAVNO SAM REKAO DA JE ULAZAK U NATO KAO ODLAZAK U USTAŠE 1945-eVI BOŠNJACI BI TREBALI DA VIDITE ŠTA RADE VAŠA STARIJA BRAĆA TURCI I ONDA BOG DA NAS SVE VIDI.UPOZORENJE DOBRONAMJERNO”U PAMET SE BRAĆO BOŠNJACI

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 28 Oktobra, 20:05

  S400 SE NEVRAĆA JER NEBI NI DOLAZIO DA SE VISLIO VRATITI

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 28 Oktobra, 20:10

  NORMALNO DA JE USMJERENA PROTIV NATO JER SU SE ŠIPCI I UZDALI U NJIH KAO I 1999-e SAMO SU ZABORAVILI DA JE PROŠLO 20 GODINA I DA SVIJET NIJE NI BLIZU KAKAV JE BIO A I TAD NATO NIJE PORAZIO VOJSKU SRBIJE I NIJE JOJ UZEO NI PEDALJ ZEMLJE DOK SE VODIO RAT

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku