hamburger-icon

Kliker.info

Nedeljko Čubrilović: Ustoličenje mitropolita je novi početak za BiH

Nedeljko Čubrilović: Ustoličenje mitropolita je novi početak za BiH

03 Septembra
17:07 2017

Ustoličenje i uvođenje u tron 61. po redu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak građenja zajedništva u Sarajevu i BiH i daljeg razvoja međureligijskih i međuljudskih odnosa u bh. glavnom gradu, neke su od poruka sa današnjeg događaja koji je svečano upriličen u Sabornom hramu u Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon ceremonije ustoličenja izjavio je da ovo jedan duhovni čin sa mnogo poruka, želja i mnogo nadanja u koje ulazi i novoizabrani mitropolit.

Ja se nadam da će ovo biti novi početak, putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način da gradimo zajedništvo ovdje u Sarajevu, u BiH i prije svega i među srpskim narodom“, rekao je Čubrilović.

Istakavši kako je djelovanje mitropolita duga tradicija na ovim prostorima, Čubrilović je izrazio nadu da budućnost u BiH neće biti “krvava” kao njena historija i bliska prošlost i da u neke buduće duhovne događaje neće pratiti obezbeđenje kakvo je danas viđeno u Sarajevu.

Očekujem i mnogo više povjerenja i veliku podršku radu, puno sreće mitropolitu i svim našim građanima i građanima Sarajeva“, poručio je Čubrilović.

Jedan od pristunih bio je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Istakao je da je današnji svečani događaj od velikog značaja za Sarajevo i dalji razvoj međureligijskih i međuljudskih odnosa u tom gradu.

U ovom gradu Mitropolija dugo godina postoji i bilo je na neki način pusto što dvije godine nismo imali mitropolita sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu. Naravno, ovo će puno pomoći i boljem radu Međureligijskog vijeća BiH koje je ove godine obilježilo 20 godina rada, a kojim u ovom periodu upravo predsjedava Srpska pravoslavna crkva, tako da su se sve stvare stekle u jednom. I ova današnja kiša nam je svima dobro došla kao božiji blagoslov poslije duge suše“, rekao je Finci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica istakao je da je ustoličenje mitropolita dabrobosanskog veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane koji žele živjeti u miru, napretku i prosperitetu.

Mitropolit Hrizoston u svom obraćanju je uputio jednu jasnu poruku da dolazi u miru, da želi da bude čovjek koji će da živi u miru zajedno sa ostalim narodima i u tom miru da svi imamo ista prava“, rekao je Govedarica.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu u Sarajevu prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici gradskih vlasti, predstavnici međunarodne zajednice, vjerskih zajednica i mnogobrojni vjernici.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku