hamburger-icon

Kliker.info

Nazif Gljiva : Lagumdžija i Izetbegović na braniku otimačine

Nazif Gljiva : Lagumdžija i Izetbegović na braniku otimačine

25 Jula
15:42 2014

gljiva123I danas, skoro dvadeset i četiri godine kasnije, itekako se pamti da je jedan od najvažnijih folk autora na ovim prostorima Nazif Gljiva na prvim demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini bio kandidat za člana Predsjedništva BiH. Zašto tada nije uspio, ko će na Općim izborima u BiH u oktobru 2014. uspjeti, kao i ko su ovovremeni Lucky Luciano i Princ od Bosne, Gljiva se ispovijedio „Slobodnoj Bosni“…

Protivkandidati tada su Vam bili, između ostalih, Fikret Abdić, Alija Izetbegović, Nijaz Duraković, Džemal Sokolović i Adil Zulfikarpašić. Prva četvorica, tim redoslijedom, bili su ispred Vas…

Da, a kažu da je Adilu Zulfikarpašiću poraz od mene najteže pao. Rekao je: ‘Jao, braćo moja, Gljiva me pobijedi, ubiću se k'o ratno siroče!’ A meni ni danas nije jasno… Jedni kažu da sam 1990. osvojio 270.000 glasova, drugi 143.000, treći 170.000, a ja zvanični podatak ne znam. Uglavnom, bilo je tada krađe, otimanja glasova. Bili smo mladi u to vrijeme, naivni, pogotovo ja, koji sam na izbore gledao kao na estradu. Mislio sam da je sve to šala. Kažu da sam ja tada dobio najviše glasova poslije Fikreta Abdića. Glasove su mi pokrali ti novokomponovani bojovnici, koji su radili i pripremali se za rat.

I onda ste u politici pronašli dlaku, pa Vam se zgadila?

Izašao sam iz politike petnaestak dana nakon tih prvih izbora. Vratio sam se u svoj svijet estrade i nastavio da komponujem pjesme. Tada sam napisao pjesmu Poljem se širi miris ljiljana i tako najavio III svjetski rat ograničenih razmjera.

U kojim ste sve strankama bili do sada?

Pa, vidite, ja sam kao profesionalac vodio kampanje nekoliko vanparlamentarnih stranaka, ali ne bih o tome. Imali su sreću da nalete na mene jer ja brzo učim. Radio sam im marketing, konvencije, pisao scenarije i himne, pošto ja raspolažem velikom snagom i poznajem psihologije masa. Jer, godinama smo Halid Bešlić i ja nastupali zajedno, ispred nas su bile mase, a mi smo vladali tim masama. Samo što ja prenosim ljubav, a političar demagogiju. Dakle, političari do para dolaze demagogijom, a ja pjesmom.

Koje ste funkcije obavljali u Narodnoj stranci Radom za boljitak?

Faktički, bio sam predsjednik izbornog štaba te stranke 2002. i nosilac liste za Kanton Sarajevo. Dobio sam toliko glasova da su oni ušli u sve «parlamente», uključujući i nekoliko kantona, a ja sam se samo povukao.

Zašto? Lijepa je poslanička plata…

Nije, mene to ne zanima. Ne bih mogao izdržati u skupštinskim klupama sa goničima stada, sa ljudima koji su, maltene, došli iz opanaka, iz pećina… Sa ljudima ograničenih razmišljanja, koji kad vide građanina u Sarajevu misle da je medvjed. Zato što mu je medvjed simbol za građanina. Tako da sam se njih jako plašio. Govorio sam: Bože sačuvaj, neću nikada u skupštinske klupe, jer tamo prodaju dušu đavolu za slavu. Prodali bi rođenu majku za četverosoban stan u Ferhadiji. Pa, vidite ko stanuje u Ferhadiji, Titovoj, u Mula Mustafe Bašeskije, u centru Sarajeva. Samo stroge seljačine! Skoro svi koji su rođeni u Sarajevu stanuju van grada. A ovi što su došli, ili doletjeli, iz Tešnja, iz Gacka, Nevesinja, Vlasenice, Goražda, Višegrada, Cazina, Foče, Kalinovika, Trnova, iz Hutova blata, iz tako tih ruralno-zaštićenih sredina, oni žive u centru grada.

Dakle, nikad skupština u bilo kom obliku?!

Nikad! Dok tamo, kao monumentalni spomenici, stoje Lucky LucianoZlatko Lagumdžija i Princ od BosneBakir Izetbegović, sa svom svojom svitom, mašinerijom, bulumentom. Stoje na braniku otimačine i na braniku otadžbine, koju zovu monetarni sistem Bosna i Hercegovina. Znate, sjedili su u nadzornim odborima i dvadeset i četiri godine ne napuštaju svoje pozicije. Napravili su strašnu infrastrukturu. Imaju medije, imaju jake, odane policijske službenike, imaju paravojsku, jer više nema slavne Armije RBiH, koja je ginula za ovu zemlju a koju su oni bacili u smeće. A njih dvojica imaju najveću odgovornost.

Jeste li u dobrim odnosima za predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom?

Ja podržavam Živka Budimira kao čovjeka koji se našao u politici. Kada od tri zla: Dragana Čovića, Martina Raguža i Živka Budimira, birate manje, uvijek dajem glas Budimiru. Jer on je u ratu vezao zastave Armije RBiH i HVO-a. I, faktički, ratovao na strani Armije RBiH. Nikada nije bio protiv Bosne i Hercegovine kao što su bili HDZ-ovci. Nikada nisam bio član HSP-a, ali jesam, kao profesionalac, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu radio konvenciju njegove nove Stranke pravde i povjerenja i dobio ovacije na otvorenoj sceni nakon što sam otpjevao tri pjesme.

Kao da ste mi maloprije još nešto htjeli reći za predsjednika HDZ-a BIH Dragana Čovića…

On je bliži nacizmu nego nacionalizmu. Tako da nema nikakvog smisla da on bude član Predsjedništva BiH.

Hajde onda da i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne ostane neokrznut.

Mislim da je to najveća seljačka varalica koja se ikada pojavila na ovim prostorima! On više voli bošnjački narod nego srpski, a svoju poziciju samo koristi da bi uživao.

Dino Bajramović (Slobodna Bosna)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Hercegovac
    Hercegovac 26 Jula, 06:44

    Puko gljiva ko fosna haha usha idi na farmu u Beograd .Niko svojom voljom nije napustio svoje ognjiste I dosao u Sarajevo ,zna se razlog da nije rata bilo ne bi ni dosli ,nisu tvoje zauzeli sta ocekivati od dusmana kad ovako prodana dusa gljiva prica.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku