hamburger-icon

Kliker.info

Navršilo se 28 godina od pogibije tri kćerke i unučice hafiza Ismeta ef. Spahića

Navršilo se 28 godina od pogibije tri kćerke i unučice hafiza Ismeta ef. Spahića

24 Avgusta
02:30 2020

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić danas je, uime Kantona Sarajevo, položio cvijeće na mjesto masakra koji se desio na Baščaršiji, u ulici Halači kod broja 5.

Taj tužni događaj dogodio se na današnji dan, 23. augusta 1992., tokom opsade Sarajeva, a počinile su ga agresorske snage u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995.  

Tog dana granata ispaljena sa agresorskih položaja ubila je osmero, a teže ranila troje civila u historijskom i kulturnom centru Sarajeva, prenijela je Fena.

Ubijeni su: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Podsjetimo, ova stravičan zločin je, ujedno, porodična tragedija kada su ubijene tri sestre, Almasa, Mahira i Meliha, te Melihina sedmogodišnja kćerka Esma.  

Meliha (1961), Mahira (1966) i Almasa (1971) i Esma (7) su kćerke i unučica hafiza Ismeta ef. Spahića, penzionisanog imama i profesora Gazi Husrev-begove medrese, dugogodišnjeg zamjenika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Unatoč teškoj tragediji, hafiz Spahić je u nadahnnutom govoru na dženazi najmilijih rekao:

„Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu napadnute nam domovine. Allah te stavio na iskušenje. Elhamdulillah“.

Kako je svojevremeno kazao autoru ovih redaka, nema dana da se ne sjeti svoje djece. Uči Fatihu, suru Ja'sin.

Za ovaj zločin, kao i za mnoge druge nikad niko nije odgovarao, što vrijeđa porodice i prijatelje ubijenih, a posebno roditelje čija su djeca poginula u ratu.

I ove godine, osim predstavnika Kantona Sarajevo, cvijeće su položili članovi porodica ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95., Unija civilnih žrtava rata KS, Općine Stari Grad i Grada Sarajeva.

(Kliker.info-INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku