hamburger-icon

Kliker.info

Naučno objašnjenje : Poza u kojoj spavate otkriva da li ste u srećnoj vezi

Naučno objašnjenje : Poza u kojoj spavate otkriva da li ste u srećnoj vezi

22 Aprila
18:58 2014

poza771Da li ste od onih koji vole da se ušuškaju uz partnera ili spavate na suprotnim stranama kreveta? Nova istraživanja pokazuju da pozicija u kojoj spavate otkriva puno o vašoj vezi.Na osnovu uzorka od 1100 osoba, kao ključni podatak pokazala se distanca koja vas dijeli od partnera u krevetu.Parovi koji se nalaze na na manje od 2,5 centimetra udaljenosti su srećniji u svojim vezama od onih koji su udaljeni više od 75 centimetara.Partneri koji ostvaruju fizički kontakt tokom noći takođe su srećniji od onih koji to ne čine.Ova studija nedavno je objavljena na Međunarodnom festivalu nauke u Edinburgu i nadovezuje se na rad psihijatra Samuel Dunkell. On je otkrio da osobe koji spavaju sklupčane u punom fetusnom položaju mogu biti anksiozne, neodlučne i osjetljive na kritiku.

Oni koji spavaju u polu-fetusnom položaju, sa savijenim koljenima, skloni su kompromisu i nemaju ekstremne stavove.Osobe koje spavaju u “kraljevskom” položaju, odnosno na leđima, imaju puno samopouzdanja, otvoreni su i konstantno su u potrazi za izazovima.Oni koji spavaju na stomaku sa licem okrenutim ka jastuku su teže perfekcionizmu.Studija pokazuje da 42 procenata parova spava leđima okrenutim jedno drugom, 31 posto leži u istom položaju, odnosno, u istom pravcu, dok samo 3 posto njih spava licem okrenutim jedno prema drugom.Fizički kontakt tokom noći ostvaruje 34 posto parova, 12 procenata spava na distanci manjoj od 2,5 centimetra, a 2 procenata spava na razdaljini većoj od 75 centimetara.

Od parova koji utonu u san dodirujući jedno drugo, najsrećniji su oni koji su licem okrenuti jedno prema drugom. Od onih koji se ne dodiruju, srećniji su oni koji spavaju licem okrenutim u istom pravcu.Richard Wiseman, psiholog koji je vodio istraživanje, kaže: “90 posto parova koji ostvaruju fizički kontakt u toku sna tvdi da je zadovoljno svojom vezom, nasuprot 68 posto onh koji to ne čine”.“Ovo je prvo istraživanje koje se bavi pozama u kojima parovi spavaju, a rezultati omogućavaju ljudima dublji uvid u nečiju ličnost i dosta govori o vezi u kojoj se nalazi”, dodaje ovaj naučnik.Ova studija je samo dio njegovog šireg istraživanja o spavanju i snovima. Wiseman se poslužio idejama Samuela Dunkella kako bi utvdio kako se parovi odnose jedno prema drugom tokom sna.Najraniji rezultati su ukazivali na to da su parovi koji spavaju veoma blizu jedno drugom ekstrovertnije prirode. (Kliker.info-Ljepotaizdravlje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku