hamburger-icon

Kliker.info

National Intelligence Council : Kriminalci kontrolišu Balkan

National Intelligence Council : Kriminalci kontrolišu Balkan

16 Januara
06:19 2009

Nacionalno obavještajno vijeće SAD-a NIC (National Intelligence Council) objavio je svoju analizu i viziju onoga što će se u svijetu događati do 2025. godine. Riječ je o najvećoj istraživačkoj akciji u povijesti, a NIC, inače, izrađuje strategije za sve američke tajne službe. U dokumentu pod nazivom „Globalni trendovi 2025: Transformisani svijet“ najavljuju se radikalni zaokreti i drastične promjene u sljedećih 15 godina.

Novi međunarodni sistem

NIC procjenjuje da će međunarodni sistem, nastao za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, nestati do 2025. godine. Grupa ili savez kojeg obilježavaju kraticom BRIK, a ukojem su Brazil, Rusija, Indija i Kina), zahvaljujući kontroli nad strateškim resursima, izjednačit će se po ekonomskoj moći sa grupom od sedam najrazvijenijih zapadnih država! Energija, voda i hrana imat će najveći značaj u svijetu i u narednih sedam godina potražnja za njima će daleko prevazići ponudu. Do krajnosti će se zaoštriti i rivalitet u oblasti trgovine, investicija i tehnoloških inovacija, a očekuju se i vojni sukobi za teritorije bogate sirovinama, odnosno za resurse, prije svega energetske izvore.Svijet s više centara moći bit će nestabilniji od onog u kojem su dominirale dvije ili samo jedna supersila – kaže se u dokumentu. Prema NIC-u, u zapadnoj Evropi neminovan je „penzionerski bum“ jer je radno sposobno stanovništvo dostiglo kritičnu starost. U istočnoj Evropi situacija je još gora i dobar dio istočnoevropskih država će se do 2025. velikim dijelom isprazniti.Iz istočne Evrope oko 40 odsto mladih će otići u zapadnoevropske zemlje kojima treba radna naga.Svake godine u države zapadne Evrope stizat će po milion novih imigranata iz islamskih zemalja i u Evropskoj uniji će 2025. godine živjeti oko 30 miliona muslimana – stoji u dokumentu. To će značajno promijeniti etničku i kulturnu sliku EU, naročito u urbanim sredinama. Pitanje muslimana naći će se u centru pažnje. U Francuskoj i Holandiji, od ukupnog broja stanovnika, bit će 20 odsto muslimana, a u Austriji, Švicarskoj, Danskoj i Njemačkoj oko 15 odsto. U uslovima kada nema privrednog rasta, ti ljudi će biti angažovani na teškim i slabo plaćenim poslovima. Oni će to smatrati diskriminacijom i nepravdom i povući će se u svoje kvartove gdje će živjeti po islamskim pravilima. To će proizvesti socijalne i političke tenzije.Stručnjaci NIC-a smatraju da će Evropska unija imati suviše svojih problema da bi se ozbiljnije bavila Balkanom koji pripada „luci nestabilnosti“. Balkanskim državama, dakle i BiH, prijeti „demografski izazov jer je matično stanovništvo u tim zemljama sve starije“.

Političari štite kriminalce

Po procjeni i analizi američkog Nacionalno-obavještajnog vijeća, najveća opasnost za balkanske države je organizovani kriminal koji bi lako mogao zavladati.- Organizovani kriminal na tom prostru je institucionalizovani dio političkog i privrednog okruženja gdje su kriminalci evoluirali u uticajne poslovne ljude, partnere korumpiranih političara. Kriminalne mreže već sada u najmanje dvije balkanske države mogu da sruše izabrane vlade i psotave svoje ljude, a ako se nastave sadašnji terndovi balkanskim državama će upravljati zločinačka „vlada iz sjene“ čiji će korijeni biti u Rusiji. Transnacionalna zločinačka udruženja više neće kontrolisati samo tradicionalna tržišta kao što su narkotici, već i mineralne sirovine i energetiku. Dugoročno gledano, kriminalne mreže ući će i u državne institucije i bit će u stanju da kontrolišu ne samo privredu već i spoljnu politiku – stoji u dokumentu NIC-a.- Samo šest zemalja svijeta ima kapacitet za povećanje proizvodnje nafte – Rusija, Iran, Irak potencijalno, Kuvajt, saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati i te države će do 2025. pokrivati 39 odsto svjetske proizvodnje. Čak 57 odsto svjetskih rezervi gasa nalaze se u tri zemlje – Rusiji, Iranu i Kataru. U pogledu rezervi gasa i nafte, Iran i Rusija imaju položaj svjetskih vladara – ocjenjuje NIC i ističe da te dvije države loše gazduju svojim bogatstvom. Rješenje se vidi u demokratizaciji ruske političke scene i revolucionarnoj promjeni iranskog režima i stranim investicijama. NIC je zabrinut i za budućnost NATO saveza zbog ruskog energetskog monopola u Evropi kojim Rusija ne samo da stiče bogatstvo nego i jača i širi politički uticaj. Posebnom opasnošću smatraju sve čvršće povezivanje Njemačke i Italije s Rusijom. Smatra se da će pad cijena nafte i gasa staviti Rusiju pred bolan izbor – da se odrekne populističke politike koja podiže životni standard građana ili da smanji intenzitet obavještajnih i specijalnih kojima širi svoj uticaj prije svega u kavkaskim i kaspijskim državama bogatim energentima. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku