hamburger-icon

Kliker.info

Nataša Kandić : Vučić bi možda mogao doći u Srebrenicu!

Nataša Kandić : Vučić bi možda mogao doći u Srebrenicu!

27 Marta
04:49 2015

KandicN1Koordinatorka Regionalne komisije za utvrđivanje istine u vezi sa zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije govori o hapšenju osmorice pripadnika Centra za obuku Jahorina iz sastava Specijalne brigade MUP-a RS-a optuženih za likvidaciju više od hiljadu civila na farmi Kravice…

“REKOM snažno podržava hapšenje osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS-a koji su, zahvaljujući dobijenom srpskom državljanstvu, godinama imali status uglednih biznismena, privrednika i slobodnih građana ove zemlje”, kaže Nataša Kandić. “Nažalost, jasno je da će, uprkos dokazima koje je Tužilaštvo BiH dostavilo srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, sva uhapšena lica biti optužena za počinjene zločine, ali ne i za genocid.”

Zašto?
– Zato što u Srbiji imate saglasnost da se, kao pravna kvalifikacija, genocid izbaci iz upotrebe. Sa tim se složio i Boris Tadić, u čije vreme je donesena skupštinska Deklaracija o zločinu u Srebrenici u kojoj se, umesto o genocidu, govori o “strašnom zločinu”.

Kome je ta vrsta kvalifikacije neprihvatljiva – političarima ili građanima?
– Budući da genocid ukazuje na postojanje namere države da fizički i biološki uništi određenu grupu ljudi, jasno je da je navedena pravna kvalifikacija neprihvatljiva pre svega političarima. Reč je o strahu od povezivanja Srbije i njenih institucija sa pokušajem istrebljenja Bošnjaka u Srebrenici jula 1995. Kada je reč o građanima Srbije, tu su stvari kudikamo drugačije. Naime, kada biste bilo koga ovde pitali da li bi Srebrenica bila moguća bez učešća Srbije, sigurna sam da bi više od devedeset procenata anketiranih odgovorilo odrečno. I sve to uprkos ne samo presudi po tužbi BiH protiv države Srbije izrečenoj pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nego i činjenici da su u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom optužbe oslobođeni bivši načelnik Generalštaba Vojske SRJ Momčilo Perišić i nekadašnji šef DB-a Srbije Jovica Stanišić. Uzgred, u slučaju da u drugostepenom postupku bude osuđen, verujem da Jovica Stanišić neće biti tretiran kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Ko Srbiju i Hrvatsku hoće da oslobodi odgovornosti za agresiju na BiH?
– Ne verujem da to ima veze sa konkretnom brigom za Srbiju ili za Hrvatsku; pre će biti da na takav stav utiče činjenica da i pojedine velike sile – posebno SAD i Rusija – svoje oružane trupe danas imaju na teritorijama drugih država i da bi se kao takve i one jednoga dana mogle optužiti za direktno učešće, mešanje i činjenje ratnih zločina. Očito, reč je o političkom dogovoru koji je prenet u pravnu instituciju. U našem slučaju, to znači da će za genocid u Srebrenici biti optužena samo Republika Srpska, njena vojska i policija.

Da, ali Vi o tom pitanju i unutar BiH imate problem, budući da se u dijelu te države – govorim o RS-u – ne priznaje genocid u Srebrenici.
– Ako genocid u Srebrenici ne priznaje Milorad Dodik, to ne znači da ga ne priznaje celi RS. Još manje znači da ga nije bilo. Uostalom, i pre Dodika bilo je predsednika, vlada i specijalnih komisija koji su tu činjenicu priznali i dokazali. Doduše, i Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, koju je krajem 2003. formirala Vlada RS-a, tim se problemom bavila veoma precizno i dokumentovano sve dok nije došla do Škorpiona, kada je zaključeno da nema dokaza da su pripadnici te i još nekih jedinica ratovali u ime Srbije i da su bili umešani u zločine u Srebrenici. Ovim je genocid još jednom lokalizovan na BiH, a Srbija oslobođena svake odgovornosti.

Mislite li da bi se u Srebrenici ove godine mogli pojaviti predsjednik Nikolić i premijer Vučić?
– Aleksandar Vučić bi možda mogao da se pojavi; Nikolić ne. Način na koji je Vučić primljen u BiH, to je… Paradoksalno, Vučić je danas prihvatljiviji Sarajevu, nego zvaničnim krugovima u Banjaluci. U Federaciji ga prepoznaju kao nekoga ko se bori protiv korupcije, ko hapsi tajkune i više niko ne ulazi u to šta je radio devedesetih. Sa druge strane, kada pogledate iskustvo u svetu, promene i suočavanje sa prošlošću nigde nisu izneli ljudi koji su dolazili izvana; svi su dolazili iz do tada vladajuće structure.

Tamara Nikčević (BH Dani) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku