hamburger-icon

Kliker.info

Nastavlja se mostarska kriza – Zbog HRT-a prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostar

Nastavlja se mostarska kriza – Zbog HRT-a prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostar

01 Septembra
19:52 2006

Sjednica Gradskog vijeća Mostara prekinuta je jučer na prijedlog predstavnika HDZ-a BiH, jer vijećnici nisu uspjeli usuglasiti oko pitanja  «Hercegovačke radio-televizije», što je jedan od tri prioriteta koja se, prema odluci visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga, moraju riješiti do 15. septembra. 

Prekidu sjednice je prethodila oštra rasprava o problemu HRT-a. Međutim, vijećnici, na kraju, nisu glasali o prijedlogu gradonačelnika Ljube Bešlića da Grad Mostar udjel u HRT-u u iznosu od 60 postu prepusti općinama s hrvatskom većinom, a ostatak zadrži i u tom omjeru vrši finaciranje.


Predstavnici hrvatskih stranaka, prije svega HDZ-a BiH, su tokom rasprave istakli  da ovakva odluka treba biti prihvaćena jer se radi o jedinom mediju u BiH na hrvatskom jeziku i da bi usklađivanjem sa Statutom za jedinstveni Mostar ona praktično bila osuđena na propast i nestanak.

Hrvatski narod bi, kako su tvrdili, bio diskriminiran, jer ne bi imao svoju televiziju. S druge strane bošnjački vijećnici su smatrali da se imovina grada ne može dijeliti, te da Grad Mostar treba zadrži vlasništvo nad HRT, ali da se ona rekonstruira sukladno sa Statutom za jedinstveni Mostar i postane istinski servis građana, a ne da i dalje bude jednonacionalna televizija.

Sve druge mogućnosti su odbacili. Na optužbe da žele Hrvatima osporiti pravo na televiziju, bošnjački vijećnici su odgovarali tvrdnjama da oni nemaju ništa protiv toga, ali da takva televizija ne može biti financirana iz gradskog budžeta.

Na kraju se odlučilo da bi se cio slučaj trebao završiti arbitražom OHR-a, kako je to predložio visoki predstavnik, ali to je otvorilo novu trakavicu. Bošnjački vijećnici su tražili da se glasa o odluci u skladu sa dnevnim redom, jer su bili uvjereni da će je uspjeti oboriti, dok su hrvatski vijećnici, znajući to, tražili da se odmah zatraži arbitraža OHR-a.

Kako dogovora nije bilo sjednica je prekinuta. Predsjedavajući GV Mostar Murat  Ćorić rekao je da će sjednica biti nastavljen iduće sedmice, te da će do 8. septembra visokom predstavniku biti poslan izvještaj o urađenom, te i eventualni prijedlog za arbitražu.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je konstatirao da u Mostaru postoji latentna kriza vlasti, te da će se problem HRT-a, kako i niz drugih važnih pitanja u Mostaru, vjerovatno rješavati arbitražom OHR.

(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku