hamburger-icon

Kliker.info

Nastavak štrajka rudara iz Breze i Zenice, deset dana rok za rješenje

Nastavak štrajka rudara iz Breze i Zenice, deset dana rok za rješenje

10 Septembra
15:20 2019

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu postigli dogovor s predstavnicima zeničkog i brezanskog rudnika, na sastanku koji je održan danas, u toku protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić najavio je nakon sastanka da će 13. septembra, kako je ranije i dogovoreno, stupiti u generalni štrajk, navodi Fena.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić je kazao da će Vlada pomoći koliko može, ali smatra da današnji protesti nisu trebali biti održani pred Vladom, nego pred zgradom Elektroprivrede BiH.

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić navodeći da će Vlada FBiH na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

Moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima. 

Kako je ranije objavila Patria, na protest je u desetak autobusa stiglo oko 600 rudara.

Okupljanje je zakazano nakon upozorenja na loše stanja u rudnicima u Zenici i Brezi, a nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Rudari su uzvikivali: “Lopovi”, “Svi smo mi Zenica”…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku