hamburger-icon

Kliker.info

NASA: Vanzemaljski život samo što nije otkriven

NASA: Vanzemaljski život samo što nije otkriven

09 Aprila
05:11 2015

NASA1Američka svemirska agencija (NASA) smatra da bi pitanje postojanja vanzemaljskog života moglo da bude riješeno još za vrijeme našeg života. “Dobićemo jasne signale o postojanju vanzemaljskog života već tokom naredne decenije, a neoboriv dokaz za deset do dvadeset godina”, rekla je naučnica NASA Ellen Stofan tokom javne debate koja je juče organizovana u sjedištu agencije u Washingtonu.

“Znamo gdje da tražimo, znamo kako da tražimo, i u većini slučajeva, posjedujemo neophodnu tehnolgiju za to”, izjavila je ona.

“Pitanje nije ‘da li’ već ‘kada'”, kazao je Jeffrey Newmark, predstavnik NASA opservatorije za heliofiziku.

“Mi ovdje ne govorimo o malim zelenim ljudima, većo o malim mikrobima”, precizirala je Stofan.

Stručnjaci NASA predstavili su najnovija otkrića na osnovu kojih se može zaključiti da je čovječanstvo danas bliže nego ikad pronalaženju novih oblika života u okviru sunčevog sistema i van njega.

“Počinjemo da shvatamo da je sunčev sistem jedno jako ‘vlažno’ mjesto”, objasnio je Jim Green, direktor programa planetarne nauke.

“Ne proučavamo vodu i mogućnost postojanja života samo u okviru našeg solarnog sistema, već istražujemo i planete koje kruže oko drugih zvijezda”, naveo je Paul Hertz, direktor programa astrofizike.

“Kada jednom prođemo Mars, koji je sazdan od istog materijala kao i Zemlja, vjerovatnoća da naiđemo na život sličan onim kakvim ga poznajemo biće veoma mala”, rekao je bivši astronaut John Grunsfeld.On smatra da će vanzemaljski život otkriti tek sljedeća generacija naučnika i istraživača.Konstatujući napredak naučne zajednice, Green, pak, procjenjuje da će još biti na svom radnom zadatku kada bude otkriven novi oblik života u nekom dijelu sunčevog sistema.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku