hamburger-icon

Kliker.info

NASA-in leteći tanjih pao u ocean : Propao eksperiment spuštanja svemirskog broda s ljudima na Mars… (Video)

NASA-in leteći tanjih pao u ocean : Propao eksperiment spuštanja svemirskog broda s ljudima na Mars… (Video)

09 Juna
05:57 2015

buc1NASA je u ponedjeljak nakon višekratnog odgađanja lansirala golemi balon koji nosi neku vrstu letećeg tanjura kako bi ispitala dosad najveći nadzvučni padobran koji će se koristiti za slijetanje svemirskih brodova s ljudskom posadom na Mars.Balon napunjen helijem počeo je svoj dvoiposatni uspon u 19.45 sati po srednjoeuropskome vremenu (7.45 sati po mjesnom) iz vojne baze na Havajima, objavila je NASA čija je televizija izravno prenosila taj eksperiment.

No, sve je završilo velikim razočaranjem, s obzirom da se pred kraj eksperimenta padobran, za koji kažu da je najveći na svijetu, raspao. Tanjur je vrlo brzo potom upao u ocean…Ovo je bilo drugo ispitivanje tog padobrana pod nazivom nadzvučni usporivač niske gustoće (low-density supersonic decelerator, ili LDSD). I kod prvog testiranja u junu 2014. padobran se potrgao pri spuštanju. NASA je zato za ovaj novi test izmijenila način rada, ali očito bez uspjeha.

“Ove godine ispitivanje je usmjereno na to kako će funkcionirati ovaj novi nadzvučni padobran”, rekao je nešto ranije u priopćenju Mark Adler, voditelj projekta u NASA-inu laboratoriju Jet Propulsion.

Padobran LDSD koji agencija opisuje kao “najveći padobran dosad” ima promjer 30 m. On je “ulaznu brzinu letjelice od 2,5 macha trebao smanjiti na podzvučnu brzinu”.Tokom testiranja balon nosi leteći tanjur i njegov padobran na visinu 37 km iznad Tihog oceana. Ovaj tada otpušta tanjur koji se na visinu od 55 km treba popeti pomoću rakete koja dostiže 3,8 puta brzinu zvuka ili 4651 km/h.

Tada se otvara nadzvučni aerodinamični usporivač na napuhivanje u obliku krafne nazvan SIAD (Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator) kako bi usporio spuštanje broda do brzine oko 2,5 puta brzine zvuka (3060 km/h) kada se otvara padobran kako bi omogućio da se tanjur 45 minuta kasnije nesmetano spusti na Tihi ocean.Ova nova tehnologija se ispituje na velikim visinama gdje su uvjeti slični uvjetima u Marsovoj visokoj atmosferi.

(Kliker.info-Jutarnji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku