hamburger-icon

Kliker.info

NASA : Čovjek ponovo na Mjesecu tek 2025. godine

NASA : Čovjek ponovo na Mjesecu tek 2025. godine

12 Novembra
05:10 2021

Povratak čovjeka na Mjesec, u okviru američkog programa Artemis, pomaknut je s 2024. najranije na 2025. godinu, potvrdio je Bill Nelson, direktor agencije NASA.

Američka svemirska agencija je čekala rješenje pravnog spora u vezi s razvojem sustava za spuštanje na Mjesec kako bi objavila novi vremenski plan, prenosi Hina.

“Izgubili smo sedam mjeseci zbog spora i tako vjerojatno odgodili prvo slijetanje ljudi najranije do 2025. godine”, rekao je Nelson, ali i naveo kako je bilo i “drugih razloga” za prolongiranje.

Rok 2024. godine odredila je administracija Donalda Trumpa, ali je on bio “tehnički neizvediv”, istaknuo je Nelson.

Idu najdalje dokud je čovjek došao

Kritizirao je i nedostatak sredstava koje je Kongres posljednjih godina izdvajao za razvoj sustava za slijetanje na Mjesec.

Ujedno je objavio da je sada “mogući datum polijetanja” misije Artemis 2, koja je prva u okviru programa s astronautima, ali neće sletjeti na Mjesec 2024. godine, kako je bilo planirano.

“Druga misija koja je bila planirana u 2023. godine ići će najdalje dokud je čovjek ikad došao. Vjerojatno gotovo 65.000 kilometara iza Mjeseca, a zatim će se vratiti na Zemlju”, rekao je Nelson.

Artemis 1, prva pokusna misija na Mjesec bez astronauta, najavljena je za veljaču 2022. kao što je bilo planirano.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku