hamburger-icon

Kliker.info

Narkomani u zrelim godinama : U BiH sve više se drogiraju poslovni ljudi

Narkomani u zrelim godinama : U BiH sve više se drogiraju poslovni ljudi

27 Augusta
06:13 2010

Procjene da u Bosni i Hercegovini ima oko 120.000 narkomana, od čega samo oko 7.500 intravenoznih ovisnika o teškim drogama, i više su nego alarmantne, bez obzira što je ova brojka, s obzirom da ne postoje jedinstvene evidencije o broju ovisnika, zasigurno i veća.Ovo kaže za "San" Samir Ibišević, direktor Udruženja "Proi" iz Sarajeva, koje je zajedno sa nevladinim organizacijama "Viktorija" iz Banje Luke, "Margina" iz Zenice, te u suradnji s ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo radilo istraživanje o broju ovisnika o teškim drogama u BiH.

Bodu gdje stignu                Podaci do kojih su oni kroz istraživanje došli su su više nego zabrinjavajući.- Kao prvo, ovdje se treba razjasniti jedna stvar. Jedno je intravenozna, a drugo injekciona ovisnost. Mi smo, naime radili istraživanje sa injekcionim ovisnicima, jer ona podrazumijeva uzimanje droge na više načina, ne samo putem vene što je naravno obuhvatilo i veći broj korisnika. Mnogi narkomani više ne mogu ni pronaći vene, pa se bodu gdje stignu – kaže Ibišević. Upravo je to istraživanje, kaže on, pokazalo da u BiH postoji 7.500 injekcionih ovisnika, od toga 4.900 otpada na FBiH.

– Samo u Kantonu Sarajevo imamo blizu 900 injekcionih ovisnika, i kad se uzme u obzir da je njima svaki dan potrebna doza, tu je problem. Općenito, u FBiH je broj ovisnika i veći, jer se radi o većim sredinama. No,bilo kako bilo, BiH trenutno šeta 7.500 ovisnika koji su za jednu dozu spremni učiniti sve i to je svakako problem za ovu državu – kaže Ibišević.Kada je riječ o navodnoj brojci od 120.000 narkomana, Ibišević kaže da je ta cifra puno veća, jer niko nikada nije radio istraživanje o tome koliko ljudi zaista u BiH uzima bilo koju vrstu droga – Cifra od 120.000 narkomana ne govori ništa, jer jedno su ovisnici, drugo narkomani. Za pojedine ovisnike znamo, ali šta je sa brojem osoba koje puše travu, uzimaju ekstazi, tablete, spid, hors!? Ko to kontoliše? Prema tome, kakva nam je situacija, onda bi bilo da imamo 500.000 narkomana u BiH, jer svaki drugi srednjoškolac puši travu. No, to nije tako, puno je onih koji eksperimentišu, a oni ne spadaju u narkomane, niti ovisnike – priča Ibišević.

Lako dostupna              Međutim, prema riječima policijskog stručnjaka za narkomaniju, koji zbog posla kojim se bavi nije želio da mu spominjemo ime, procjene da u BiH postoji 120.000 narkomana su izmišljene.- Da droge ima, da je lako dostupna to je tačno. No, ovim se poslom bavim 30 godina i odgovorno tvrdim da je ta brojka upola manja. Jedno je ovisnik, drugo je narkoman, treće je eskperiment. Djeca koja puše travu nisu narkomani, niti su oni što uzimaju tablete ovisnici. Ovisnik je samo jedan, a to je ona koji je ovisan o heroinu – kaže on. Ističe, da je narkomanija ozbiljna stvar, te da u ovom poslu nema mjesta procjenama.

– Evo, kažem vam, a što su i podaci Centra za narkomaniju Kantona Sarajevo, da je u glavnom gradu 1.300 registrovanih narkomana. No, šta je sa drugima, onima što uzimaju metadone, tu je druga priča. Njih je skoro svaki dan gore oko 400 – ističe naš sagovornik.Neuropsihijatar Nermina Vehabović, kaže za "San" da je veliko pitanje koliko je ova navodna brojka od 120.000 narkomana tačna, ali da smo došli u situaciju gdje je ovisnost o drogama postala  vrlo izražena.- Godinama radim sa ovisnicima i mogu reći da je ovo problem koji ne pogađa samo mlade. Puno je danas veći problem gdje imamo poslovne ljude koji su u zrelim godinama postali ovisnici i koji se uveliko drogiraju. Oni imaju posao, porodicu, imaju sve, ali ipak su narkomani. Čak mi je poznat i slučaj velikog dijela menadžera u BiH koji uzimaju drogu. Ovisnost jednostavno nije više stihijsksa – ističe ona.

Policija bez podataka       U MUP-u Kantona Sarajevo nemaju registar narkomana, tačnije ovisnika koji hodaju gradom.- Precizne podatke nemamo, niti smo ih ikada imali. Sve što imamo jesu podaci procesuiranih osoba. Tako da o tim brojkama ne znam puno – kaže Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku