hamburger-icon

Kliker.info

Napeto u američkom Senatu: Podrška Trumpovu kandidatu uprkos optužbama za silovanje

Napeto u američkom Senatu: Podrška Trumpovu kandidatu uprkos optužbama za silovanje

29 Septembra
03:52 2018

Odbor  za pravosuđe američkog Senata podržao je danas kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud, Bretta Kavanaugha, čime se otvara put za njegovo potvrđivanje na plenarnom zasjedanju, bez obzira na optužbe za spolno zlostavljanje.

Podsjetimo, Kavanaugha je za pokušaj silovanja prije 36 godina optužila profesorica Christine Blasey Ford, koja je jučer svoje svjedočanstvo iznijela i pred Senatskim odborom za pravosuđe. Kavanaugh, koji je i sam svjedočio nakon nje, ogorčeno je porekao optužbu.

Tri žene optužile čovjeka kojeg je Trump predložio za Vrhovni sud

No Kavanaugha su za silovanje u međuvremenu optužile još dvije žene, koje Senat nije pozvao na svjedočenje. Senatski odbor nije pozvao ni Marka Judgea, Kavanaughovog prijatelja, za kojeg Ford tvrdi da je ključni svjedok seksualnog napada jer je bio s njima u sobi kada ju je Kavanaugh pokušao silovati, prije nego je uspjela pobjeći i zaključati se u kupaonicu. Ford je tada navodno imala 15, a Kavanaugh 17 godina.

Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Republikanski senator Flake tražio odgodu od sedam dana i istragu FBI-a

Sjednica je dobila dramatičan obrat kad je glasanje odgođeno jer jedan od 11 republikanaca, Jeff Flake, nije došao u prostoriju senatskog odbora. Umjesto toga, Flakea se moglo vidjeti kako dugo razgovara s drugim senatorima u svom kabinetu – demokratima i republikancima.

Flake se na kraju vratio i, kad je dobio riječ, zatražio da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno sedam  dana kako bi FBI mogao istražiti optužbe Christine Balsey Ford.

“Zemlju muči razdor i moramo jamčiti ispravnu zakonsku proceduru”, rekao je taj umjereni senator. Njegov zahtjev je podržala republikanska senatorica Lisa Murkowski.

Posebno je zanimljivo da su Kavanaugha danas u Senatu, prije glasanja – ali nakon što je izjavio da će glasati za Kavanaugha – pred dizalom dočekale i verbalno napale dvije aktivistkinje za ženska prava, odnosno za pravdu za seksualne napade na žene.

Rekle su mu da su i same žrtve seksualnog nasilja i pitale ga vjeruje li zaista Kavanaughu i kako može glasati za njega, s obzirom na potresno svjedočanstvo Ford. Flake je za to vrijeme zurio u pod i izbjegavao odgovor.

Flake: Izjasnit ću se tek kada FBI istraži optužbe

“Mirno ću se izjasniti na plenarnom zasjedanju tek kada FBI dodatno istraži optužbe”, dodao je Flake i dao naslutiti da bi se na konačnom izjašnjavanju mogao odvojiti od većine.

Prema ustavu Sjedinjenih država, Senat treba dati zeleno svjetlo za doživotne funkcije na Vrhovnom sudu. Republikanci trenutačno kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 prema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu. Osim Jeffa Flakea, dvije senatorice, Susan Collins i Lisa Murkowski, nisu rekle kako će glasati.

Te dvije žene podržavaju pravo na pobačaj, dok suca Kavanaugha, katolika i konzervativca, feminističke udruge i demokrati optužuju da želi ograničiti to pravo.

Predsjednik Donald Trump, koji ne namjerava kandidirati drugog kandidata, obznanio je u danas da će odluku o potrebi dodatnih istraga FBI-a prepustiti senatorima.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku