hamburger-icon

Kliker.info

Napadač u Beču je Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije (Video)

Napadač u Beču je Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije (Video)

03 Novembra
15:18 2020

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer potvrdio je danas da je napadač koji je sinoć izvršio napad u centru Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

Nehammer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je naveo i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj Državi Iraka i Levanta (ISIL).

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je agenciji APA rekao da je terorista imao austrijsko i sjeverno-makedonsko državljanstvo.

Uhapšeno dvoje ljudi

Austrijski mediji javili su da je, povezano s napadom, dvoje ljudi uhapšeno u gradu St. Poeltenu.

U međuvremenu je austrijska vlada proglasila trodnevnu nacionalnu žalost nakon sinoćnjeg napada u kojemu su ubijene četiri osobe, kao i jedan od napadača. 

“Naše misli i suosjećanje su sa žrtvama, ranjenima i njihovim obiteljima u ovim teškim satima za austrijsku republiku”, kazao je kancelar Sebastiam Kurz uoči sastanka vlade.

Nacionalna žalost trajat će do četvrtka, odlučila je vlada.

Klenk otkrio identitet napadača

Ranije danas identitet napadača u Beču je otkrio Florian Klenk koji je napisao da je riječ o Kurtin S. čiji su roditelji Albanaci iz Sjeverne Makedonije.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Navodno je glavni osumnjičenik za napad u Beču svoj čin objavio na Instagramu, piše njemački Bild.

 

Facebook/Florian Klenk

 

 

Bild

 

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem napadu u Beču povećao se jutros na četiri, prenosi Tanjug.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Napad je tako koštao života dvije žene i dva muškarca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Michael Ludwiga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

“To ukazuje da se pripremao za ovaj napad”, dodao je on.

Napadač imao pušku

Austrijski ministar policije Karl Nehammer rekao je rano jutros da je napadač bio simpatizer Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL).

Napadač koji je ubijen tokom terorističkog napada u Beču bio je simpatizer ISIL-a, saopštio je rano jutros ministar unutašnjih poslova Austrije Karl Nehammer.

“Napadač, koji je ubijen, imao je kod sebe automatsku pušku i bio je simpatizer ISIL-a”, rekao je Nehammer na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o “radikalizovanoj” osobi, koja se osećala privržena ISIL-u, a da će sve ostalo biti saopšteno naknadno.

Nehammer je naglasio da je sprovedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

“Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mjesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode”, podvukao je on.

Istraga u toku, moguće da ima više napadača

Kazao je da se ne može isključiti da ima i drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

“Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku da vidimo da li je bilo daljih napadača”, objasnio je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franz Ruf preneo je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

“Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i sproveli smo pretres”, kazao je Ruf.

On se zahvalio građanima na više od 20.000 dostavljenoih video snimaka o napadu, dodajući da je za kratko vrijeme analizirano 20 posto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi.

Njemačka i Mađarska nude pomoć

Ruf je prenio da je Austrija od Njemačke i Mađarske dobila ponudu za pomoć u policijskim snagama i da će to iskoristiti ako bude potrebe.

Takođe, u Beč su stigle dodatne policijske snage iz pokrajina Donja Austrija i Burgenland.

Upitan za korištenje oružja tokom policijske akcije, prenio je da je ukupno sedam policajaca koristilo oružje.

Predsjednik bečke policije Gerhard Puerstl ukazao je da je u napadu ubijeno tri osobe – dva muškarca i jedna žena.

“Trenutno je teško reći da li je bilo jednog ili više napadača. Imamo mnogo izjava svjedoka a moramo saslušati i povrijeđene. Takođe moramo analizirati video materijal kako bi videli da je li moguće da je samo jedan napadač pucao na više mesta. Potrebno nam je vremena”, objasnio je on.

Puerstl je kazao da detalje o napadaču policija još ne može da objavi dok traje istraga.

On je naveo da je policija primila poziv u 20 sati da se puca u gradu, a da je napadač u 20:09 već neutralizovan.

Prema njegovim riječima dokazala se praksa da patrole u gradu vrše i specijalne snage VEGA, koje su mogle odmah i da djeluju te minimizuju “haos fazu”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku