hamburger-icon

Kliker.info

Nancy Pelosi nakon procesa opoziva : Trump će zauvijek ostati obilježen

Nancy Pelosi nakon procesa opoziva : Trump će zauvijek ostati obilježen

06 Februara
20:55 2020

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da je američki predsjednik Donald Trump “zauvijek” obilježen procesom opoziva.

“Obilježeni ste opozivom zauvijek, nikad se nećete riješiti tog ožiljka. I historija će uvijek pokazivati da ste bili u procesu opoziva zbog podrivanja sigurnosti naše zemlje, ugrožavanja integriteta naših izbora i kršenja Ustava SAD-a”, navela je. 

Dodala je da je Zastupnički dom “imao dovoljno jak slučaj za opoziv i uklanjanje”.

Također je rekla da je republikanski senator Mitt Romney jučer postao dio historije kad je glasao da je Trump kriv po jednoj od optužbi.

Romney je postao prvi senator u američkoj historiji koji je glasao da se osudi predsjednik iz iste stranke tokom suđenja o opozivu.

“Bog ga blagoslovio za njegovu hrabrost”, rekla je Pelosi.

Suđenje radi opoziva

Senat je oslobodio američkog predsjednika Donalda Trumpa optužbi za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa u finalnom glasanju o njegovom opozivu, četiri mjeseca nakon pokretanja te inicijative.

Prijedlog za njegov opoziv po dvije optužbe ranije je usvojio Zastupnički dom Kongresa, ali u Senatu Trumpovi republikanci imaju većinu, pa su odbili odluku donjeg doma.

Trump je optužen da je prekršio zakon kad je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da provede istrage protiv političkog rivala Joea Bidena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanje procesa opoziva.

Demokrati su iznijeli i optužbe da je Trump pokušao opstruirati kongresnu istragu o tom pitanju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku