hamburger-icon

Kliker.info

Nakon žutog “pobunjenicima” crveni karton : Državni poslanici Salko Sokolović i Sadik Ahmetović izbačeni iz SDA!

Nakon žutog “pobunjenicima” crveni karton : Državni poslanici Salko Sokolović i Sadik Ahmetović izbačeni iz SDA!

13 Maja
15:57 2017

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, jednoglasnom odlukim Predsjedništva, izbačeni su iz stranačkog članstva.Kako je rekao potpredsjednik stranke Šefik Džaferović, odluka je usvojena jednoglasno.

Džaferović je dodao kako su stavovi „pobunjenih“ zastupnika posljedica neispunjenih ličnih ambicija kada su njihove pozicije unutar SDA u pitanju, te ih je pozvao da vrate mandate stranci.

Unutar SDA, kazao je Džaferović, ne postoje nikakve frakcije, već legalni i legitimno izabrani organi stranke koji funkcioniraju bez problema, te ne postoji osnov za sazivanje vanrednog kongresa stranke.

– To su Kongres, Glavni odbor, Predsjedništvo, predsjednik stranke, kantonalni, regionalni i općinski odbori. SDA je velika politička stranka. Mi u svojoj strukturi imamo deset kantonalnih i šest regionalnih odbora, Brčko Distrikt i preko 130 općinskih organizacija. Svi ovi organi potpuno normalno i uredno funkcioniraju i mi ne vidimo nikakvog razloga za organiziranje bilo kakvih vanrednih kongresa. Da bi se organizirao vanredni kongres, moraju se ispuniti pretpostavke i uvjeti koji su propisani Statutom SDA. Tu inicijativu može pokrenuti najmanje 20 općinskih odbora i jedna trećina kantonalnih ili regionalnih odbora. Ni blizu ne postoje takve inicijative. Postoje mišljenja pojedinaca koji imaju pravo da misle tako kako misle, ali to ni iz daleka nema onu snagu koja je potrebna da bi se organizirao vanredni kongres – objasnio je potpredsjednik SDA.

Priče o postojanju frakcija i problemima unutar SDA su, smatra on, posljedica spinovanja političke konkurencije.

– Ja razumijem političke protivnike zašto postavljaju takve teze, zašto spinuju stvari jer SDA je brana da bi oni realizirali neke svoje za BiH neprihvatljive projekte. Razumijem i političku konkurenciju koja istrajava na tome jer oni pored jake i stabilne SDA ne vide svoju perspektivu i svoju budućnost – izjavio je Džaferović.

Kada je postojanje većine na državnom nivou u pitanju, Džaferović ističe kako je ta većina stabilna uprkos isključenju tri zastupnika SDA.

– Parlamentarna većina na državnom nivou je sada svedena sa 25 na 22 i ona još uvijek postoji – kazao je on.

Za tako važna pitanja, kao što su izmjene Izbornog zakona, mora se postići konsenzus unutar BiH i onda ići sa izmjenama u parlamentarnu proceduru. Naše je opredijeljenje da sve političke stranke koje imaju ideje, njih testiraju unutar Interresorne radne grupe. Ona je zbog toga i formirana. SDA će iznijeti neke svoje ideje.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku