hamburger-icon

Kliker.info

Nakon trovanja djece: Zatvorena kuhinja JU “Djeca Sarajeva”, Konaković traži sankcije !

Nakon trovanja djece: Zatvorena kuhinja JU “Djeca Sarajeva”, Konaković traži sankcije !

24 Aprila
16:53 2015

kuhinja21Nakon završenog inspekcijskog nadzora, sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u četvrtak je oko 15.00 sati iz preventivnih razloga, kao i zbog hitnosti postupka, izdao usmeno rješenje JU “Djeca Sarajeva” o privremenoj zabrani rada Centralne kuhinje, a radi mogućeg prekida lanca širenja zaraze.Rješenje je danas doneseno i u pisanoj firmi i već je uručeno JU “Djeca Sarajeva”, a kojim je naređeno da se djeci u svim vrtićima danas podijeli suha hrana.Osim toga, naređeno je i generalno čišćenje i pranje prostorija, uređaja i opreme, uz provođenje temeljne tekuće dezinfekcije Centralne kuhinje, kao i svih 29 vrtića i pripadajućih kuhinjskih blokova.

Prema rješenju inspektora, JU “Djeca Sarajeva” treba provesti i eksternu dezinfekciju koju će izvršti ovlaštena firma. Rješenje ostaje na snazi do daljnjeg.Kako je i bilo najavljeno, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a u četvrtak su nastavili nadzore u Centralnoj kuhinji JU “Djeca Sarjeva” i izvršili pregled 14 uposlenika te kuhinje (pregled kože, vidljive sluzokože i ruku) kojima je naređeno da ponove sanitarne preglede.

Također, uzeto je i 12 briseva posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dvaju transportnih vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo. Rezultati laboratorijskih analiza uzetih uzoraka hrane i briseva nisu poznati, potvrdili su Feni u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.Podsjećamo, dosad je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pregledano 121 dijete, a 35 je zadržano. Niko od malih pacijenata nema težu kliničku sliku. U toku je njihova rehidracija i dijetalni režim ishrane.Radi se o djeci iz vrtića “JU Djeca Sarajeva” koji su u posljednjih nekoliko dana tražili medicinsku pomoć zbog sumnje na trovanja hranom. Kako javlja Fena,prvi preliminarni rezultati mikrobiološke analize ukazuju na to da je riječ o salmoneli koja je pronađena kod većine djece iz sarajevskih vrtića hospitaliziranih na Infektivnoj klinici KCUS-a.

Elemedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da će Vlada pozvati na odgovornost one koji budu označeni kako odgovorni za masovno trovanje djece salmonelom u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva.

“Sada očekujemo definitivne mirkobiološke nalaze koji bi morali potvrditi da se radi o salmoneli kod djece koja su zatražila pomoć u KCUS-u iako su prvi nalazi potvrdili da se radi upravo o masovnom trovanju salmonelom. U tom lancu neko će odgovarati jer način na koji se priprema hrana jasno je propisan, kao i način na koji se ona nabavlja”, kazao je Konaković za sarajevski portal Klix.ba.

Kako je istakao, zahtijevat će od JU Djeca Sarajeva da odmah obavijesti Vladu KS o tome ko je u ova dva procesa pogriješio.

“Ukoliko je to dobavljač odmah ćemo inspekciju poslati dobavljaču, ali u konačnici sigurno je da će onaj ko bude odgovoran i snositi odgovornost”, kazao je Konaković.Nije želio prejudicirati da li će se odgovornost tražiti od direktorice vrtića.

“Moguće je da je uzročnik trovanja bio unutar zapakovanog proizvoda, ali sigurno neće biti teško otkriti gdje je došlo do greške”, kazao je.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku