hamburger-icon

Kliker.info

Nakon tri godine bijega : U Sloveniji uhapšen bivši komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić

Nakon tri godine bijega : U Sloveniji uhapšen bivši komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić

28 Maja
16:08 2019

Nekadašnji komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić uhapšen je u subotu u Sloveniji.

– Brkić je uhapšen na graničnom prelazu Dragonja u Sloveniji, potvrdio je za Oslobođenje glasnogovornik Suda Bosne i Hercegovine Irhad Bilić.

U toku je provođenje procedure za njegovo izručenje BiH.

Podsjećamo, prije tri godine Interpol je za Brkićem raspisao crvenu potjernicu, nakon što je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora.

Nakon presude je pobjegao iz BiH te mu se od tada gubi svaki trag. Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2015. godine pravomoćno osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom natkotika i zloupotrebom položaja.

Uoči početka izdržavanja kazne, tačnije 27. februara 2016. godine, je prešao granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom i pobjegao iz BiH. Iz Zagreba je, prema ranije objavljivanim informacijama, avionom napustio Republiku Hrvatsku.

Oslobođenje navodi da je prema presudi Suda BiH, Brkić , nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je u tom cilju stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je zajedno sa tim osobama na više lokacija u USK organizovao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku