hamburger-icon

Kliker.info

Nakon Radmanovića i Špirić u žestokoj svađi sa Miloradom Dodikom

Nakon Radmanovića i Špirić u žestokoj svađi sa Miloradom Dodikom

06 Maja
05:29 2010

Između Milorada Dodika i Nikole Špirića popucale su i one najtanje veze koje su ih zajedno držale, saznaje „San" iz svojih izvora bliskih vrhu SNSD-a. O čemu se radi?Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić navukao je na sebe bijes Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i premijera Republike Srpske, zbog svojih istupa u javnosti u posljednjih mjesec dana, ali i pojedinim odlukama državne vlade. Naime, Dodik smatra da se Špirić potpuno otrgao njegovoj kontroli i da kontrira njegovom konceptu koji podrazumijeva politiku kojoj će konačni cilj biti rastakanje Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Špirić, kojem se ne može prigovoriti na političkom majstorstvu, igra na kartu međunarodne zajednice što opet podrazumijeva jačanje BiH kako bi postala funkcionalna i normalna država po mjeri svojih građana i evropskim standardima.Svakako, ne treba zaboraviti da je Špirić političar koji dobro zna da je politika umijeće mogućeg pa se i tako ponaša, sasvim svjesno kalkulišući i u vlastitu korist. Njemu je jasno da je Dodik u razaranju BiH otišao toliko daleko da povratka nema, pa sada, pet mjeseci pred oktobarske izbore, nastoji da sebe osigura i pokaže da mu je do ove države stalo. Upravo zbog toga, od Špirića se i mogu očekivati novi i korisni potezi za BiH kako bi samog sebe amnestirao za ono što je radio po Dodikovim nalozima. Također, Špirić koji ima i dobre veze u međunarodnoj zajednici, već sada zna da Dodikov SNSD na oktobarskim izborima ne može dobiti onoliko glasova koliko je dobio na izborima 2006. godine.

Razlaz na pragu             Prema onome što „San" saznaje, Špirić se posebno zamjerio Dodiku prije dvadesetak dana kada je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da obnovi mandat Almiru Džuvi, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije. Naime, Dodik je, u dogovoru sa Fahrudinom Radončićem, vlasnikom „Avaza", s kojim je u čvrstim privatnim poslovno – finansijskim vezama, tu funkciju namijenio čovjeku od njihovog zajedničkog posebnog povjerenja. Špirić je u miru i tišini, a svojim vezama,  isposlovao saglasnost Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića, Bože Ljubića, Dragana Čovića pa je Džuvi obnovljen mandat.

S obzirom da Džuvo nije po mjeri Radončića i da ne prihvata da radi po njegovim nalozima, bez obzira na zajedničke prijatelje, a da s druge strane Dodik hoće da, kao i Radončić, ima OSA-u pod direktnom kontrolom, zajednički su se okrenuli protiv Špirića.U ovom trenutku, niko ne može prognozirati kako će se okončati sukob u vrhu SNSD-a između Milorada Dodika i Nikole Špirića, utoliko više što i Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, nije zadovoljan potezima koje vuče njegov stranački šef. Svemu treba dodati i Slavka Jovičića, poslanika Parlamenta BiH, ubjedljivo najpopularnijeg člana te stranke, koji je već preko medija poručio Dodiku da je njihov razlaz na pragu. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku