hamburger-icon

Kliker.info

Nakon ostavke Mesihovića : Nijaz Štitkovac bit će novi ministar zdravstva Kantona Sarajevo

Nakon ostavke Mesihovića : Nijaz Štitkovac bit će novi ministar zdravstva Kantona Sarajevo

27 Jula
14:42 2020

Prim. dr. Nijaz Štitkovac bit će predložen za novog ministra zdravstva Kantona Sarajevo, odlučila je Demokratska fronta, kojoj pripada ova pozicija u Vladi KS.

“Proceduru oko izbora dr. Štitkovca smo završili u najkraćem roku iz dva razloga. Prvi, oko kvalifikacija dr. Štitkovca nije bilo potrebno mnogo raspravljati, on je odmah imao široku podršku, jer se radi o vrhunskom ekspertu, iskusnom rukovodiocu i patrioti. Drugi razlog je što Kanton Sarajevo nema vremena za gubiti dok se borimo s koronavirusom i važno je ne gubiti ni dana”, izjavio je Sead Milavica, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte.

Istaknuli su kako se “radi o vrhunskom doktoru, specijalisti ORL, heroju direktoru ratne bolnice u Žepi, o kojem ne treba mnogo govoriti, jer su njegova djela poznata u mnogim opštinama gdje je pomagao ljudima”. Dodali su da “dr. Štitkovac ima i iskustvo u rukovođenju, kao direktor Doma zdravlja u Ilijašu”.

“Naš priroritet će sada biti da Skupština u najkraćem roku potvrdi imenovanje dr. Štitkovca i da krenemo s rješavanjem gorućih pitanja, poput ‘puta pacijenta’ i novog izolatorija za oboljele od koronavirusa kako ne bismo došli u situaciju da nam svi kapaciteti budu popunjeni. Na dr. Štitkovcu je veliki teret i odgovornost, zato mu i posebno zahvaljujemo što je imao hrabrosti preuzeti ovaj posao u ovom trenutku”, dodao je Milavica.

Nijaz Štitkovac će biti imenovan umjesto Rusmira Mesihovića, koji je 25. jula podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju zbog zdravstvenih problema.

Da bi Štitkovac preuzeo dužnost, potrebno je da njegovo imenovanje potvrdi Skupština Kantona Sarajevo.

Prim. dr. Nijaz Štitkovac rođen je 1962. godine u Žepi, živi u Sarajevu, gdje je 1987. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu. Iste godine počeo je raditi u Domu zdravlja u Rogatici, a ratno vrijeme proveo je u svojoj rodnoj Žepi kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, radeći kao ljekar i obavljajući funkciju načelnika saniteta u Žepskoj brigadi i Ratnoj bolnici.

Nakon rata, radio je u Domu zdravlja Hadžići i 2002. godine završio specijalizaciju iz otorinolaringologije.

Bio je zaposlen i u Domu zdravlja u Vogošći, a kasnije u Ilijašu, gdje je u četvorogodišnjem mandatu obavljao dužnost direktora Doma zdravlja. Trenutno je zaposlen u Specijalističko-konsultativnoj službi Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo u otorinolaringološkim kabinetima u Vogošći i Ilijašu.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku